Belföld

Jön a fagy! Figyelmeztetés 15 megyére

fagy (fagy)
fagy (fagy)

Négy keleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológia szolgálat.

Éjjel a kevésbé felhős és szélcsendes tájakon talaj menti fagy alakulhat ki, emellett helyenként köd képződik, amely szombat délelőtt megszűnik – írja a met.hu. A mellékelt térképen Magyarország nyugati és középső részén látható az első fokú, sárga figyelmeztetés: „a felszín közelében a hőmérséklet 0 °C alá süllyedhet”.

Pénteken egyébként többórás napsütést ígér a meteorológia, napközben 20 fokot megközelítő hőmérséklettel.  Hétvégére pedig visszatér a vénasszonyok nyara: csapadék sehol nem várható, délutánra pedig 18-22 fokig melegszik a levegő.

Kihűlésveszély!

Az első fagyok érkeztével sajnos az első fagyhalálokról szóló beszámolók is érkeznek. Bár a kihűléses halálhoz nincs szükség fagypont alatti hőmérsékletre, többen rendszeresen elkövetik azt a gondatlanságot, hogy pl. erős alkoholos állapotban, alig felöltözve alszanak el a szabad ég alatt, és így éri őket a halál. Figylejünk fokozottan embertársainkra, és ha úgy véljük, kihűlésveszélyes helyzetet látunk, hívjuk a mentőket! A kihűlt embert takarjuk be, ha tudjuk, de ne melegítsük túl gyorsan, ne dörzsölgessük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik