Belföld

Eltörölhetjük a téli időszámítást?

Ora-a-Keleti-palyaudvaron(960x640)(2).jpg (óra, óraátállítás, keleti pályaudvar, máv, )
Ora-a-Keleti-palyaudvaron(960x640)(2).jpg (óra, óraátállítás, keleti pályaudvar, máv, )

A magyarok 85 százaléka eltörölné az óraátállítást egy friss online kutatás szerint. A megkérdezettek felének volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból.

Idén október 27-én, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára, ami egy friss kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz majd. Az „1 millióan az óraátállítás ellen” csoport megbízásából készített online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást.

Kisebb-nagyobb panaszaink

A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden tízedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt. Érdekesség, hogy arányaiban több nő panaszkodott álmatlanságra, viszont a férfiak gyakrabban nézték el az órát. Ugyanakkor az eredmények alapján a lakosság 5 százalékának nemcsak apróbb kellemetlenségeket okoz az óraátállítás, hanem egészségügyi problémái is vannak ilyenkor.

Van, aki szerint az lenne a legjobb, ha másik időzónába kerülnénk. Még több érv az óraátállítás ellen és mellett itt.

Ehhez hasonló okok miatt már több mint 29 ezer ember csatlakozott a Szallas.hu által elindított óraátállítás elleni tiltakozáshoz, melynek célja, hogy Magyarországon eltöröljék a félévente esedékes időzónaváltást.

Maradjon a nyári mindig

A több mint 6000 fő körében végzett felmérés szerint a magyarok háromnegyede a nyári időszámítást választaná, ha tehetné. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy kifejezetten azért ellenzi az óraátállítást, mert a téli időszámítás szerint a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat.

 

Szeretne csatlakozni a tiltakozók közösségéhez? Itt megteheti!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik