Belföld

Szegedi író kapta a Déry-díjat

Idén egy író és egy költő vehette át a Déry Tibor Alapítvány elismerését és az ezzel járó pénzjutalmat.  Szilasi László irodalomtörténész, egyetemi tanár, író. Első önálló regénye 2010-ben jelent meg Szentek hárfája, mely abban az esztendőben Az Év Könyve címet nyerte el. Kutatási területe a régi magyar irodalom, például Balassi és a 17. század költészete.

Az első Déry-díjat 1984-ben adták át, azóta több százan részesültek az elismerésben. A korábbi díjazottak között szerepel: Csoóri Sándor, Bán Zsófia, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza. A díjat odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, a Jadviga párnája szerzője.


Szilasi László fotó:  prae.hu

A hagyaték kamatai

A díjat Déry Tibor özvegye alapította, a férje hagyatékát az államra ruházta azzal, hogy az annak az értékesítéséből befolyó összeg kamataiból díjazzák évente a kimagasló irodalmi tevékenységet folytatókat. Déry Tibor születésének napján, október 18-án szokták átadni a díjakat, most siettek egy kicsit.

Az irodalmárvállalkozó?

Szilasi László, a SZTE régi irodalom tanszékének oktatója nem csupán oktat és ír, hanem a szegedi irodalmi élet életben tartásán is dolgozik. Évekkel ezelőtt egy jelentősebb összeggel járó díjat kapott, a pénz egy részét egy alapítvány megalapítására fordította. A cél az lett volna, hogy Szegeden egy jelentősebb mecenatúrát alakítsanak ki, magyarul tehetős vállalkozókat szerettek volna megnyerni, hogy fiatal költőket, írókat támogassanak, természetesen nem „viszonzatlanul”, a támogatott költő palánták feladata pedig az lett volna, hogy írjanak Szegedről, ahogyan ők látták. Az irodalmi vállalkozás kudarcot vallott, de a szándék és a cél nemes volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik