Belföld

Fehérvár bűnös város?

tolvaj (táskatolvaj, támadó, rabló, )
tolvaj (táskatolvaj, támadó, rabló, )

A rendőrkapitány éves értékelése szerint Fehérvár a közbiztonság szempontjából, a „közepesen fertőzött” megyeszékhelyek közé sorolható.

A legfrissebb statisztikai adatok és rendőrkapitányok beszámolói alapján a hvg.hu elkészítette a “bűnös megyeszékhelyek” rangsorát. A listából kiderül, a százezer lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve Magyarország “legbűnösebb” városa: Székesfehérvár.

Egy csalás-sorozat rontja le a statisztikát

Mint kiderült, a 18.449 bűncselekményből több mint 12.000 valójában egyetlen esethez (csalás-sorozathoz) kapcsolódik, amelyben a nyomozás már lezárult.

 

A már lezárt esetet nem tekintve valójában az egyik legjobb közbiztonsági mutatója Székesfehérvárnak van, és valahol a 17. hely környékén szerepelne ténylegesen a megyei jogú városok 19-es listáján – írta korábban közleményében Cser – Palkovics András. Felkérte Kovács Zsolt rendőr alezredest, városi rendőrkapitányt, hogy értékelje a közbiztonság helyzetét.

Mérlegen az elmúlt év

“Szakmai tevékenységünket egy továbbra is fiatalnak tekinthető állománnyal hajtottuk végre. Az elmúlt évben végzett munkánk eredményesnek tekinthető, annak ellenére is, hogy egyes statisztikai mérőszámok visszaesést mutatnak.Az ismertté vált bűncselekmények száma az értékelt időszakban tovább nőtt, azonban nyomozási eredményességünk is növekedett a tavalyi évhez viszonyítva.” – mondta Kovács Zsolt.

szekesfehervar.hu

Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak, számuk az előző évi 5.831-hez képest 2012-ben 14.727-re emelkedett. Ennek legfőbb oka, hogy az értékelt időszakban került vádemeléssel befejezésre egy 2010-ben elrendelt, 12.303 rendbeli csalás bűncselekmény ügyében sikeresen lefolytatott nyomozás – ismertette a számokat a rendőrkapitány.

Az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények száma 372-ről 328-ra változott, ezen belül a szándékos testi sértések száma gyakorlatilag változatlan (108, illetve 109), míg a garázdaságok száma kis mértékben, 108-ról 119-re nőtt. A közterületen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények jellemző helyszínei a lakótelepi utcák és parkolók, az üzletek és bevásárlóközpontok parkolói, az oktatási és egészségügyi intézmények közelében lévő útszakaszok, az idegenforgalmi szezonban a belváros és a strand parkolói, a halottak napja körüli időszakban pedig a temetők környéke – tette hozzá Kovács Zsolt.

szekesfehervar.hu

Fehérvár közepesen fertőzött

A rendőrkapitány értékelése szerint a város területe és környezete – az elmúlt fél évtized bűnügyi helyzetét vizsgálva – bűnügyi és közbiztonsági szempontból is az ún. „közepesen fertőzött” megyeszékhelyek közé sorolható.

A közgyűlésen Mező Balázs képviselő összesen 14 fehérvári helyszínt sorolt fel, ahol szerinte nem megfelelő a közbiztonság a városban – írja a szekesfehervar.hu.

Ilyen bűnügyi centrum volt a Hosszúsétatér is, ahol tavaly nyáron rendőrállomást avattak.

Mi a helyzet a vandálokkal?

A rongálásokkal kapcsolatban hozzátette, hogy a napokban kihallgatták a 10-es huszárok szobrának rongálóját a rendőrkapitányságon, az oszlopok feldöntőjét pedig arckép alapján keresik és remélhetőleg hamarosan megtalálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik