Belföld

Világsztárok a Szegedi Jazz Napok programjában

Három külföldi, és három magyar produkció szerepel az idei Szegedi Jazz Napok programjában. A legnagyobb nemzetközi sztár az a Christian Scott lesz, akit Miles Davis óta a legtehetségesebb amerikai trombitásnak tartanak.

Először is két jó hír: Az egyik, hogy a jegyárak nem változtak tavaly óta. A november 8-i első és a 9-i második napra is 3500 forintért térhetnek be a jazz rajongói. A mindkét napra érvényes bérlet ára 5500 forint. A másik jó hír, hogy az idén is lesz szegedi kötődésű előadó a fesztiválon. Varga János a legendás East együttes gitárosa saját együttesével lép fel a fesztivál nyitókoncertjén az Ifjúsági Házban, és állítólag olyan East számokat is előadnak, melyeket az idősebbek is csak ritkán hallhattak.

Az első nemzetközi sztár Elliott Sharp zeneszerző és előadóművész, a New Yorki avantgarde egyik központi figurája. Gitáron, szaxofonon és basszus klarinéton játszik, harminc év alatt közel kilencven zenekari-, duó- és szólólemezt készített. 1951. március 1-én született Cleveland-ben. Gyermekkorától klasszikus zongorát tanult, 10 évesen kezdett gitározni és klarinétozni. Egyetemi tanulmányait a Cornell University-n antropológiával, zeneművészettel és elektronikával kezdte, majd zeneszerzést tanult Morton Feldman, jazz-improvizációt és jazz-elméletet Ruswell Rudd keze alatt.

Pénteken este egy másik izgalmas nemzetközi produkció is bemutatkozik a szegedi közönségnek. Aziz Sahmaoui és a University Of Gnawa jelenleg a world-jazz egyik legnagyobb sztárja és legkeresettebb koncertzenekara. Az együttest a marokkói Aziz Sahmaoui hozta létre három éve Párizsban. Rendkívül gyorsan népszerűek lettek, 2013 nyarán nagysikerű fesztivál-turnét bonyolítottak Észak-Amerikában. Magyarországi bemutatkozásukra november 8-án kerül sor a Szegedi Jazz Napok vendégeként.

Aziz Sahmaoui és a University Of Gnawa

A szombati programot a Lakatos Róbert trió bemutatkozása nyitja. Lakatos Róbert azaz “Szakcsi Robi” a Kossuth-díjas zongorista/zeneszerző Szakcsi Lakatos Béla kisebbik fia. 1975-ben született Budapesten, gyermekkora óta zongorázik, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatott klasszikus zenei tanulmányokat. Ennek elvégzése után Svájcban, a bázeli Zeneművészeti Főiskolán tanult tovább, először klasszikus, majd később jazz tagozaton. Kíséretében szintén két Lakatos, Pecek Krisztián és Pecek András lesznek, így méltán hívják őket Abszolút Lakatosnak.

Lakatos Róbert

A szegedi jazzkoncertek ismert résztvevői a Trio Midnight tagjai.Oláh Kálmán zongorista, Egri János bőgős és Balázs Elemér dobos régi ismerősök, ám együtt most lépnek fel először, ráadásul triójukat ezúttal a legenás szaxofonos, Dresch Mihály egészíti ki . Akkor alakultak Budapesten és azonnal berobbantak az élvonalba. A legendás Merlin Jazz Club volt a törzshelyük, ahol repertoárjuk nagy része kialakult, és ahonnan nevük is származik. Később onnan hívták őket országszerte majd külföldre, nagyhírű fesztiválokon vettek részt Olasz-, Német- és Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban, ahol a Hoeilaart International Europe Jazz Contest legjobb zenekaraként 1. díjat nyertek 1995-ben. Az együttes itthon mint “az év jazz zenekara”, 2000-ben kapott eMeRton díjat.

Christian Scott

Az idei fesztivál csúcspontjának kétségtelenül Christian Scott new orleans-i születésű trombitás koncertje ígérkezik. A kétszeres Edison Award győztes, Grammy-jelölt Christian Scott, vagy új nevén Christian aTunde Adjuah fiatal kora ellenére nagy népszerűségnek örvend az amerikai művész-világban, melyet szenzációs trombitajátéka és zeneszerzői képességei mellett kivételes intelligenciájának és nem utolsó sorban, vonzó megjelenésének köszönhet. Nyíltan Miles Davis örökösének tartják, és az extravagáns ifjú herceg személyisége nem csak jazz-körökben hódít, hanem ünnepelt sztárja a New Yorki film-, divat- és társasági életnek. Vonzza a kihívásokat, láthatjuk tv- és filmszerepekben, a “TUTU Revisited” világturnén magát a Királyt személyesíti meg, de őt hívja a fekete rap- és hip-hop celebek közül Mos Def, Jill Scott, DJ Logic vagy az X-Clan is, ha zenéjükkel feljebb szeretnének nyomulni.

Érdemes lesz hát az idén is ellátogatni a Szegedi Jazz Napokra november 8-9én, amely újraindulásának 10. évfordulóját ünnepli az idén. Aki több részletet is szeretne megtudni az idei programról, ide kattintva még sok érdekességet olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik