Belföld

7500 kémény használatát tiltották meg

kemeny(210x140)(1).jpg (kémény, )
kemeny(210x140)(1).jpg (kémény, )

A kémények azért kaptak tilos jelzést, mert közvetlenül veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot.

Országosan csaknem 7500 kémény használatát tiltotta meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Petróczi Tímea szóvivő szerint a legtöbb, mintegy kétezer veszélyes kéményt Bács-Kiskun megyében találták a szakemberek.

Pest megyében is több mint 1700, míg Budapesten csaknem 1500 kémény használatát tiltották meg az elsőfokú hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek.

Ezért kell ellenőrizni

A rendszeres ellenőrzéseket az elhanyagolt, gyakran házilag beüzemelt vagy átalakított, potenciális veszélyt jelentő kémények nagy száma indokolja.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a gázkéményeket legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizniük, és szükség szerint tisztítaniuk a kéményseprőknek.

Mikor tiltják meg a kémény használatát?

Amennyiben pedig az ellenőrzéskor élet- vagy vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságot észlelnek, a katasztrófavédelem megtiltja a kémény üzemeltetését.

Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe, ha nem megfelelő állékonyságú a kémény, ha nem megfelelően rögzített az összekötő elem vagy nem zárható a tisztítónyílás.

A kémény újbóli üzembe helyezését ugyancsak a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik, de csak a szabálytalanság megszüntetése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik