Belföld

Bevetnék a közmunkásokat a katasztrófahelyzetekben

árvíz (árvíz)
árvíz (árvíz)

A kormány jogszabály-módosítási javaslatokat nyújtott be a katasztrófavédelem hatékonyságának növelésére. Pintér Sándor belügyminiszter indítványával lehetővé tenné, hogy a közmunkások katasztrófahelyzetben is rendelkezésre állhassanak, míg az önkénteseket adminisztrációs terheik csökkentésével segítené.

A tárcavezető előterjesztése pénteken vált elérhetővé az Országgyűlés honlapján. Pintér Sándor javaslatához fűzött indoklásában azt írta: az új katasztrófavédelmi törvény 2012. január 1-jén lépett hatályba, a tavaszi nagy havazással és a nyári dunai árvízzel szembeni hatékony védekezés pedig megmutatta, hogy jól működik az átalakított rendszer.

A húszoldalas törvénymódosítási javaslat egyik eleme, hogy a közmunkások a jövőben katasztrófahelyzetben is alkalmazhatók legyenek, az eddigi jogszabályok ugyanis semmilyen formában nem tették lehetővé a közmunkások rendkívüli munkaidőben történő foglalkoztatását. A kormány a módosítással egy időben bérpótlék megállapítását is lehetővé teszi a katasztrófaelhárításban részt vevő közmunkásoknak.

Pintér Sándor a nyári dunai árvíz tapasztalataira hivatkozva az önkéntesek adminisztrációs terheinek csökkentését is kezdeményezi, annak a rendelkezésnek az eltörlésével, amely különböző adatbejelentési kötelezettségeket ír elő az önkénteseknek a polgármesterekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik