Belföld

Antal Imre szobrot kapott szülővárosában

Domborművet kapott három művész, akiknek életét a zene és Vásárhely kötötte össze.

Kenéz Ernő és Ilosfalvy Róbert operaénekesek, valamint Antal Imre zongoraművész domborműveit Kenéz Heka Etelka lovag-költő-énekművész adományozta, aki már eddig is mecénása volt a városnak. Ő írta Vásárhely Himnuszát, illetve több ezer könyvet ajándékozott a különböző intézményeknek.

A három plasztikát Lantos Györgyi készítette, és a BFMK templom felöli oldalán kaptak helyet.

Kenéz Ernő

Elemi iskoláit a sóshalmi tanyasi iskolában végzi, majd először Orosházára, a mezőgazdasági középiskolába iratkozik be, de érettségi vizsgát már Vásárhelyen, a gimnáziumban tesz. 1963 júniusáig az Állami Operában, az Erkel Színházban, a Gördülő Operában, a Margiszigeti Szabadtéri Színpadon 30 szerep, 30 premier, több mint 450 előadás, egy film, rádió- és lemezfelvétel vár rá. 1971-ben, minisztériumi engedéllyel Bécsben telepszik le, s házasságot köt Heka Etelkával. Nyugdíjasként házat vesznek Nemesbükkön, majd Hódmezővásárhelyen, a Szeremlei u. 11. szám alatt. Itt mindössze három alkalommal járt. 1987 októberében Bécsben kórházba kerül, 1988 januárjában hazajön a vásárhelyi kórházba meghalni. A Szeremlei utcai ház Kenéz Heka Etelka akaratából emlékház lett, falán Návai Sándor alkotta, Kenéz Ernőt ábrázoló domborművel – olvasható a  nlvk oldalán.

Ilosfalvy Róbert

Tanulmányait 1946–1949 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán ének szakon végezte Molnár Imre, Jászó Györgyné növendékeként, 1950-1953 között pedig Lendvay Andornál. 1949-1955 között a Honvéd Művészegyüttes Énekkarának tagja lett, mint szólista. 1954-ben debütált az Operaházban Erkel Hunyadi László című operájának főszerepében. 1966-tól másfél évtizedet töltött külföldön, mint a kölni Operaház állandó tagja, és más nagy zenés színházak, a San Franciscó-i, müncheni, hamburgi, stuttgarti, madridi, római operaházak, a New York-i Carnegie Hall és a londoni Covent Garden vendégművésze. 1982-ben visszatért Budapestre, mint az Operaház magánénekese. 1992-től a társulat örökös tagja – írja vikipédia.

Régi adósság

Antal Imrének eddig az országban sehol sem volt emlékműve, sírkövét is csak 2011-ben, három évvel halála után avatták fel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatásával a Farkasréti temetőben.

Kattintson képgalériánkért!

Antal Imre

Hódmezővásárhely, 1935. július 31. – Budapest, 2008. április 15. Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. Zongoraművészként az Országos Filharmónia szólistája volt és a világ minden szegletében föllépett. Számos nemzetközi versenyt megnyert és 1966-ban a budapesti Liszt Ferenc-verseny első helyezettje lett. Az országos ismertséget televíziós szerepléseinek köszönhette, első nagyobb sikerét a Halló fiúk! Halló lányok! műsorvezetői posztján aratta. A Szilveszteri kabarék, Ki mit tud?-ok, a Röpülj pávák és a Magyar Televízió Nemzetközi Karmester-versenyeinek konferansziéja volt, később a több évtizeden keresztül rendszeresen megjelenő Szeszélyes Évszakok című humoros televízióműsor emblematikus műsorvezetője lett. Több filmszerepet is játszott, legismertebb alakítása Dániel Ede a Bors című sorozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik