Belföld

Antal Imre szobrot kapott szülővárosában

eszem
eszem

2013. 10. 03. 12:21

Domborművet kapott három művész, akiknek életét a zene és Vásárhely kötötte össze.

Korábban a témában:

Kenéz Ernő és Ilosfalvy Róbert operaénekesek, valamint Antal Imre zongoraművész domborműveit Kenéz Heka Etelka lovag-költő-énekművész adományozta, aki már eddig is mecénása volt a városnak. Ő írta Vásárhely Himnuszát, illetve több ezer könyvet ajándékozott a különböző intézményeknek.

A három plasztikát Lantos Györgyi készítette, és a BFMK templom felöli oldalán kaptak helyet.

Kenéz Ernő

Elemi iskoláit a sóshalmi tanyasi iskolában végzi, majd először Orosházára, a mezőgazdasági középiskolába iratkozik be, de érettségi vizsgát már Vásárhelyen, a gimnáziumban tesz. 1963 júniusáig az Állami Operában, az Erkel Színházban, a Gördülő Operában, a Margiszigeti Szabadtéri Színpadon 30 szerep, 30 premier, több mint 450 előadás, egy film, rádió- és lemezfelvétel vár rá. 1971-ben, minisztériumi engedéllyel Bécsben telepszik le, s házasságot köt Heka Etelkával. Nyugdíjasként házat vesznek Nemesbükkön, majd Hódmezővásárhelyen, a Szeremlei u. 11. szám alatt. Itt mindössze három alkalommal járt. 1987 októberében Bécsben kórházba kerül, 1988 januárjában hazajön a vásárhelyi kórházba meghalni. A Szeremlei utcai ház Kenéz Heka Etelka akaratából emlékház lett, falán Návai Sándor alkotta, Kenéz Ernőt ábrázoló domborművel – olvasható a  nlvk oldalán.

Ilosfalvy Róbert

Tanulmányait 1946–1949 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán ének szakon végezte Molnár Imre, Jászó Györgyné növendékeként, 1950-1953 között pedig Lendvay Andornál. 1949-1955 között a Honvéd Művészegyüttes Énekkarának tagja lett, mint szólista. 1954-ben debütált az Operaházban Erkel Hunyadi László című operájának főszerepében. 1966-tól másfél évtizedet töltött külföldön, mint a kölni Operaház állandó tagja, és más nagy zenés színházak, a San Franciscó-i, müncheni, hamburgi, stuttgarti, madridi, római operaházak, a New York-i Carnegie Hall és a londoni Covent Garden vendégművésze. 1982-ben visszatért Budapestre, mint az Operaház magánénekese. 1992-től a társulat örökös tagja – írja vikipédia.

Régi adósság

Antal Imrének eddig az országban sehol sem volt emlékműve, sírkövét is csak 2011-ben, három évvel halála után avatták fel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatásával a Farkasréti temetőben.

Kattintson képgalériánkért!

Antal Imre

Hódmezővásárhely, 1935. július 31. – Budapest, 2008. április 15. Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. Zongoraművészként az Országos Filharmónia szólistája volt és a világ minden szegletében föllépett. Számos nemzetközi versenyt megnyert és 1966-ban a budapesti Liszt Ferenc-verseny első helyezettje lett. Az országos ismertséget televíziós szerepléseinek köszönhette, első nagyobb sikerét a Halló fiúk! Halló lányok! műsorvezetői posztján aratta. A Szilveszteri kabarék, Ki mit tud?-ok, a Röpülj pávák és a Magyar Televízió Nemzetközi Karmester-versenyeinek konferansziéja volt, később a több évtizeden keresztül rendszeresen megjelenő Szeszélyes Évszakok című humoros televízióműsor emblematikus műsorvezetője lett. Több filmszerepet is játszott, legismertebb alakítása Dániel Ede a Bors című sorozatban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.