Belföld

Tizenöt éve a béke szolgálatában

A román hadsereg átvette a magyar-román közös békefenntartó zászlóalj parancsnokságát. A két ország közös katonai egysége 1998 óta végez nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenységet a harcok sújtotta térségekben.

Ünnepélyes katonai díszszemle keretében vette át pénteken délelőtt Iulian Daniliuc alezredes a magyar-román közös irányítású békefenntartó zászlóalj parancsnokságát, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában. A román törzstiszt egy évig vezeti majd a közös katonái egységét.

Tizenöt éve a béke szolgálatában (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

Az átadás- átvételen jelen volt Ungureanu Ion vezérőrnagy, a Román Hadsereg egyik magas rangú képviselője, valamint Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokhelyettese.

Küldetésük

A zászlóalj fegyveresei elsősorban Kelet-Közép- és Dél-Kelet-Európában szolgálnak, de a kontinensen kívül is bevetésre kerültek már. Az ENSZ Biztonásági Tanácsától, az EBESZ-től, vagy a két országgal együttműködő nemzetközi szervezetektől érkező felkérésre, a román és a magyar kormány közös felhatalmazásával teljesítenek nemzetközi békefenntartó és humanitárius munkát segítő feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik