Belföld

A kezelt víz szennyezi a Holt-Tiszát

Martely(960x640).jpg (strand, mártély)
Martely(960x640).jpg (strand, mártély)

Évek óta pusztítja a Mártélyi-holtág védett élővilágát a község tisztított szennyvize. Most megoldás születhet.

Közel egy évtizede küzd a hódmezővásárhelyi önkormányzat a környezetvédelmi és vízügyi szakhatóságokkal karöltve a Mártélyi-holtág szennyezői ellen, eddig több-kevesebb sikerrel. A gondot néhány felelőtlen helyi üdülőtulajdonos mellett a község szennyvíztisztító telepe okozza.

Az eredeti elképzelések szerint a mártélyi szennyvíztelep a Tisza fősodrába vezette volna a magas nitrogén- és foszfáttartalmú, tisztított szennyvizet, a terveket azonban építkezéskor megváltoztatták, így az elsődleges befogadó a Darvaszék-Mártélyi-csatorna, közvetve pedig a Mártélyi Holt-Tisza lett.

Évek óta tart a küzdelem a Holt-Tisza élővilágának megóvásáért. (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

A mocsarasodáshoz, a vízminőség drasztikus romlásához vezető gyakorlat ellen az Alsó-Tisza-vidéki zöldhatóság többször is fellépet, kötelezve az önkormányzatot, illetve a vízszolgáltatót új vízmű létesítésére.

Részben a hosszú évekig tartó küzdelem, részben a környezetvédelmi és vízügyi szervezetek támogatásának köszönhetően rövidesen megoldás születhet a Mártélyi Holt Tisza évtizedes problémáira – mondta el a Vásárhely 24-nek Göbl Vilmos, a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense.

A városvezetés első körben a háztulajdonosokat kötelezte zárt szennyvíztárolók építésre, majd forrásokat kerestek a csatornarendszer átépítéséhez.

A zárt szennyvíztároló már kötelező az üdülőtulajdonosoknak. Hamarosan a csatorna kérdést is megoldják. (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

Több mint 1 milliárd forint összköltségvetésből a közeljövőben elindul a Mártélyi Holt-Tisza élőhelyvédelmi célú rehabilitációja. Ennek keretében a Darvasszék-Mártélyi csatornát is elvezetik. Mártélyi szennyvíztisztító telep, nitrogénben és foszforban gazdag tisztított szennyvize, valamint a környező mezőgazdasági területekről a csatornán keresztül a holtágba jutó, szennyező anyagokkal teli csapadékvíz közvetlenül az élő Tiszába ömlik majd – mondta el a szóvivő.

Az eddigi intézkedések mindenképpen bíztatóak, az építkezésekkel azonban várhatóan 2015 második felében készülnek el.

Rucaöröm

A gondot a csatornavíz miatt elburjánzó rucaöröm okozza. A vízfelszíni növény elzárja a napfényt az alsóbb vízrétegektől, gátolva a fotoszintézist. A mélyebb rétegekben csökken az oxigén, ami az ott élő állatok és növények pusztulásához, végső soron a víz elmocsarasodásához vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik