Belföld

Zöld út a kishomoki csatornázás előtt

Mint az várható volt jóváhagyta a kormány a Kishomoki szennyvízberuházást Hódmezővásárhelyen, olvasható a csütörtöki Magyar Közlönyben.

Mint arról korábban beszámoltunk belterületté vált Új-Kishomok, így jövőre indulhat a csatornázás.

A Kormány jóváhagyja a KEOP-1.2.0/09-11-2013-0013 azonosító számú, „Hódmezővásárhely szennyvíztisztítása és Kishomok városrész csatornázása” című, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektjavaslatot, hozzájárul az 1. pont szerinti projekt támogatási szerződésének – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Operatív Programok Irányító Hatósága általi – megkötéséhez.

A projekt célja Hódmezővásárhely megyei jogú város területén a települési szennyvíz szakszerű gyűjtésének és tisztításának fejlesztése érdekében a település szennyvízcsatorna-hálózatának és szennyvíztisztító telepének fejlesztése valamint Kishomok városrész szennyvízcsatornával történő ellátása.

A projekt keretein belül kiépítésre kerül egy 15 000 m3/d kapacitású szennyvíztisztító telep ciklikus eleveniszapos technológiával, szimultán denitrifikációval és biológiai foszforeltávolítással, a meglévő műtárgyak felhasználásával és új műtárgyak építésével, valamint kiépül Kishomok városrészen 12 220 m gerincvezeték, melyre 633 ingatlan rákötése valósul meg.

A csatornahálózat vegyes rendszerben kerül megvalósításra, 2 db központi átemelő kiépítésével. Szerződéskötési feltétel: A projekt keretén belül a szennyvízelvezető hálózatra rákötni tervezett, közműves ivóvízellátással nem rendelkező 298 ingatlan tekintetében a támogatást igénylőnek a beruházás üzembe helyezéséig gondoskodnia kell ezen ingatlanok esetében is a felhasznált víz mennyiségének mérhetővé tételéről. Szerződéskötési feltétel a fentiek teljesítéséről szóló nyilatkozat benyújtása. Kifizetési feltételek: A támogatást igénylőnek az első kifizetési kérelem benyújtásáig be kell mutatnia a tulajdonviszonyok rendezettségét alátámasztó dokumentumokat. – olvasható a Magyar Közlöny mai számában.

Ajánlott videó

Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.