Belföld

Tarlósnak bejön a gátadó

A Főpolgármesteri Hivatal figyelemre méltónak tartja a III. kerületi polgármester hullámtéri gátépítésről szóló javaslatát.

Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató tudatta, a gondolat nem új, de a fő kérdés az, hogy például a dunai árvizek által rendszeresen érintett Római-parton élőket miként lehet kötelezni arra, hogy vegyék ki részüket a költségekből. Nem lehet egyenlőséget tenni az 1920-as, 30-as évek óta legálisan ott élők és például a szórakozóhelyek között. A javaslatot  figyelemreméltónak tartják, “annak ellenére, hogy a kerület a római-parti védmű megépítéséhez egyetlen forinttal sem járul hozzá”.

Bús Balázs, KDNP-s országgyűlési képviselő, óbudai polgármester szerdán terjesztette be az Országgyűlésnek azt az indítványát, amely szerint az ingatlantulajdonosokra háríthatnák az önkormányzatok a hullámtérben lévő területeket védő gátak építési költségét vagy annak egy részét. A gátépítési hozzájárulás mértékéről és a fizetés módjáról a települési önkormányzat, Budapesten kerületi beruházás esetén a kerületi önkormányzat, fővárosi vagy közös építkezésnél pedig a fővárosi önkormányzat hozna rendeletet, figyelembe véve a helyi sajátosságokat. Az államnak nem kellene gátépítési hozzájárulást fizetnie.

Bús Balázs javaslata indoklásában hangsúlyozta: amikor az önkormányzat – egyébként feladatkörébe nem tartozó – hullámtéri beruházással biztosítja az ott lévő házak árvízvédelmét, akkor az érintett ingatlantulajdonosok feladatát vállalja át. Szerinte ilyen beruházásoknál joggal elvárható, hogy hozzájáruljanak a költségekhez a hullámtérben lévő házak tulajdonosai.

Korábban a főpolgármester a Római-parti védműről helyi népszavazást sürgetett. Tarlós István azt mondta: még vizsgálják, melyik önkormányzatnak kell kiírni a referendumot; amennyiben a fővárosinak, úgy kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésnél, amennyiben a III. kerületnek, úgy levélben kéri majd Bús Balázst, és hajlandó hozzájárulni a költségekhez is. A főpolgármester jelezte: nem “katasztrófaturisták összehangolt véleményére” kíváncsi, hanem a helyi lakosságéra.

Mint mondta, a városvezetésnek sokat számítanak a környezetvédelmi szempontok, de olyan kifogásokkal nem tud mit kezdeni, hogy a védmű miatt a “parton megváltoznak a fényviszonyok, ami változtat az egyik halfaj vonulási útvonalán”. A sportlétesítmények és az 1900-as évek elején szabályszerűen épült lakóházak védelme fontos, az üdülőparkok pedig jelenleg is védettek – tette akkor hozzá.

Tarlós István kitért arra is, hogy a Műegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia támogató szakvéleményének javaslatait beépítik a beruházási elemek közé, s az idei szokatlan méretű árvíz tapasztalatai alapján a védmű méretezését is felülvizsgálják. Emiatt, valamint a tervezett helyi népszavazás miatt a mobilgát megépítése akár másfél évig is elhúzódhat – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik