Belföld

Áll a bál a Római-parti mobil gát miatt

romai-parti-fak(960x640)(1).jpg (római part, árvíz, )
romai-parti-fak(960x640)(1).jpg (római part, árvíz, )

A főpolgármester kiakadt egy cikksorozat miatt, aztán azt mondta, torzítva adták elő az általa elmondottakat.

Az Átlátszó cikksorozatot közölt a Római parti gát építése körüli ügyekről. A cikksorozat csütörtökön megjelent része arra a következtetésre jutott, hogy katasztrófát okozhat a 4,8 milliárd forintos tervezett költségvetésű gát. A cikk szerint ugyanis, ha – bízva a mobil gát állékonyságában – a Nánási útnál nem készülnek fel a védekezésre, akkor egy gátszakadás esetén mindent elönt az ár egészen a Szentendrei útig, és néhány órán belül 3-5 méteres víz borítja majd a környéket.

Az atlatszo.hu mehet homokzsákot pakolni

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője bármilyen név említése nélkül a cikk megjelenése után a következőket posztolta a Facebookra:

“Felfüggesztjük, hagyjuk a francba az egészet, azokra hárítom a felelősséget akik megakadályozták, majd Becker úr (a cikk szerzője – a szerk.) és az atlatszo.hu mehet homokzsákokat pakolni!” – na ki dicsérte meg az imént telefonon a mai cikkünket?”

A nyilvános poszt tartalmából több cikk is született, a hvg.hu pedig megszólaltatta Tarlós Istvánt, hogy valóban felfüggesztik-e a gátépítést. A főpolgármester közölte: magánbeszélgetést folytatott, és ezek után nagyon inkorrektnek tartja, hogy a beszélgetés egyes elemei torzítva a nyilvánosságra kerülnek. Tarlós hozzátette: ilyet még nem tapasztalt a magyar sajtóban.

Montázs: Hír24

Tarlós behúzta magát a csőbe

Tarlós szavaira reagálva Bodoky hangsúlyozta: mivel Tarlóssal valóban abban állapodtak meg, hogy az általuk bonyolított beszélgetés magánjellegű, ezért ő semmilyen formában nem is hozta nyilvánosságra azt, hogy a párbeszédet kivel folytatta. Mindössze egy mondatot idézett a Facebookon, a megszólalót nem nevezve meg. Viszont, ha már Tarlós megvádolta az Átlátszót, úgy érzi, felhatalmazta őt ezzel arra, hogy megerősítse: az említett beszélgetés valóban Tarlós Istvánnal zajlott, aki ennek alkalmával többszöri kérdésére sem volt hajlandó cáfolni az Átlátszó.hu cikkének főbb állításait, amelyek szerint vészhelyzet esetén a főváros által tervezett mobil gát alkalmatlan lenne a Római-part és a Pók utcai lakótelep védelmére.

A vita pénteken folytatódott, Tarlós egy újabb megszólalásával. A főpolgármester a Facebookon közölt egy hosszabb állásfoglalást. Ebben hosszan taglalta az előző vezetés felelősségét az ügyben, majd közölte: a főváros nem akar most mást, mint megvédeni a Rómait, Csillaghegyet, Békásmegyert. Hozzátette: “A Királyok útja-Nánási út nyomvonalra (amit a szakma már évekkel ezelőtt elvetett) pénz sincs a méregdrága közműkiváltások miatt, amellett itt is rengeteg fát ki kellene vágni.”

Ám mint az az Átlátszó cikkéből kiderül, a Nánási útnál magasabb árhullámok esetén úgy fognak készülni  a védekezésre, mintha a mobil gát nem is lenne. Mást már csak azért sem tehetnek, mert a mobil gát megépítésétől függetlenül továbbra is a Nánási út-Királyok útján húzódik a fővédvonal, itt tehát meg kell fognia a vizet a fővárosnak.

Tarlós egyébként a posztban is felhozta a felelősség kérdését, csak most már konszolidáltabb formában. Mint írta, megvárják az MTA véleményét is, “de elvileg el lehet jutni az építkezés megakadályozásáig. Kérdés, ki fogja utána vállalni a felelősséget. Ismétlem, mi csupán egy több évtizedes mulasztást szeretnénk pótolni, legalább abban a mértékben, ahogy a nem épp könnyű anyagi helyzetben itt hagyott város pénzügyi lehetőségei megengedik” – zárul a Tarlós-bejegyzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik