Belföld

Arany mikrofonállvány a Schmitt-interjúért

A közszolgálatiság napja alkalmából a Demokratikus Koalíció (DK) megalapította az Arany Mikrofonállvány-díjat, amit elsőként Obersovszky Péter kapott.

Vadai Ágnes a DK politikusa arról tájékoztatta az ATV-t, hogy az M1 Este című műsorának vendégeként úgy döntött, hogy az „elismerést” az interjú elején átadja a műsorvezetőnek, aki – álláspontjuk szerint – a Schmitt Pállal készített interjú miatt érdemelte azt ki. Az ellenzéki politikus arról is tájékoztatta Obersovszkyt, hogy hamarosan a díjhoz kapcsolódó oklevelet is kézhez veheti.

Fotó: MTI / MTVA / Zih zsolt

Vadai Ágnes elmondása szerint az interjú végén a műsor szerkesztője közölte vele, hogy a köztévé nem az egyéni performanszok helye, így az interjút meg kell ismételni. A DK politikusa erre azt felelte, hogy vagy így kerül adásba az interjú, vagy sehogy. Az anyag végül lement az Este adásában.

Az Obersovszky-interjút tanítani fogják

Ezt korábban a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője mondta lapunknak. Polyák Gábor egyetemi docens tavaly a közmédia ügyeiről – retusálás, nem talált tüntetők, Schmitt Pállal készült Obersovszky-interjú, Ángyán-féle blog – azt mondta: ezek nem szakmai hibák. Ez rendszerhiba. „Olyan nincs, hogy egy éven belül öt olyan hiba történik, ami sajtótörténeti jelentőségű. Az Obersovszky-interjút tanítani fogják tíz év múlva is. Ugyanígy a retusálási- vagy az Ángyán-ügyet. Ha direkt, tudatosan hazudunk az nem szakmai hiba. Ez egy morális lesüllyedés. Ezek a szereplők nem tarthatnak igényt arra, hogy a közszolgálati jelzőt viseljék”.


Fotó: MTI / Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik