Belföld

NATO-ülés lesz Budapesten

NATO (nato)
NATO (nato)

Péntektől vasárnapig Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn.

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, ahol megtárgyalják a NATO-műveleteket és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot, arról hogy miként kezeljék a globális biztonsági kihívásokat. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

A 28 vezérkari főnök napirendjén szerepel a NATO műveletei Afganisztánban és a Nyugat-Balkánon. Megbeszéléseket tartanak ezen kívül arról, hogyan tud a szövetség átalakulni a rendelkezésre álló források jobb kihasználása érdekében.

A rendezvény házigazdája Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, a találkozó levezető elnöke pedig Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság Elnöke lesz, akit Philip Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka segítenek a megbeszéléseken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik