Belföld

Hadititkok a NATO fehérvári egységénél

A Magyar Honvédség Informatikai Napján, február 8-án adták át annak a századnak az épületét, mely a NATO magyarországi informatikai központjaként működik majd.

A kettes számrendszer, az igenek és nemek logikai csoportosítása úgy, hogy abból gazdag információ kinyerhető, illetve továbbítható legyen, ez fűződik Neumann János matematikushoz, akit a számítógép atyjának is neveznek. 1957. február 8-án, Washingtonban halt meg a magyar tudós, ezért tiszteletére február 8-án tartja a Magyar Honvédség az Informatika Napját.

A székesfehérvári Nagysándor József laktanyában Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ismertette a megjelenteknek a NATO Telepíthető Híradó és Informatikai Század (angol rövidítése: DCM) működését, illetve az alakulat új központját.

A fehérvári laktanyában megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérezredes, Vargha Tamás honvédelmi államtitkár és Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere is.

Hende Csaba az épület átadásakor hangsúlyozta, hogy a magyar katonák mindig is az élen jártak a haditechnika informatikai vonalán. Az új század minden tagja rendelkezik legalább egy felsőfokú nyelvi felkészültséggel, amit az informatikai tudásuk és tapasztalatuk alapján a NATO bármely kötelékében kamatoztatni tudnak.

A DCM személyi állománya a NATO korszerű híradó és informatikai eszközeit kezeli, és ezzel segíti a szövetség védelmi képességeit. A technikai beruházást a NATO vállalta magára, míg hazánk a személyi állományt biztosítja. Mostantól, a DCM megalakulásával már tábori körülmények között is képesek lesznek katonáink a híradó és informatikai rendszerek magas szintű kezelésére, sőt, e rendszer továbbfejlesztésére is.

Az új katonai központot 600 millió forint értékben alakították ki a NATO költségvetéséből a székesfehérvári Nagysándor József Laktanyában, melynek üzemeltetését is a szövetség finanszírozza.

A létesítményt Hende Csaba, Benkő Tibor és Vargha Tamás adták át. Tekintettel arra, hogy az épület egyes szárnyaiban katonai védettség alatt levő anyagokat, eszközöket és információkat tartanak, a sajtó munkatársainak nem engedték meg, hogy az épületben szabadon járhassanak. Az épületbejárást csak zárt körben tehették meg az arra meghívott és kiemelt személyekkel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.