Belföld

Kiszivárgott az MTA állásfoglalása

mta (mta)
mta (mta)

Tormay Cécile nem vett részt önkényuralmi rendszer fenntartásában, de nyíltan antiszemitának és fasisztának vallotta magát.

Tarlós István főpolgármester az MTA állásfoglalására hivatkozva jelentette be, hogy mégsem neveznek el közterületet Tormay Cécile-ről, de a dokumentumot nem ismertette.

A Mandiner megkapta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Tarlós Istvánhoz címzett válaszát. Véleményük szerint Tormay döntéshozóként vagy azok végrehajtójaként önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában nem vehetett részt. Ugyanakkor mind írói, mind közéleti tevékenységének vezérelve volt a fajvédelem és a faji kategóriákban való gondolkodás. „Büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, e nézeteit sohasem vonta vissza.”

„Tormay Cécile művei napjainkban – igen helyesen – korlátozás nélkül hozzáférhetők. Munkásságának tanulmányokat, disszertációkat, monográfiákat, konferenciákat szentelnek, így sem az olvasókkal való találkozása, sem tudományos újraértékelése előtt nem áll akadály”. A kutatók úgy vélik: Tormay Cécile írói pályája kétségkívül ígéretesen indult, de politikai színrelépése után nem tudta elérni többé korai munkái művészi színvonalát. Elismertsége inkább volt köszönhető közéleti szerepvállalásának.

A tudományos akadémia állásfoglalását ide kattintva olvashatja teljes egészében a Mandineren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik