Poszt ITT

Horn Gyula utcát Budapestnek!

Horn Gyula  (Horn Gyula )
Horn Gyula  (Horn Gyula )

Legyen Gyurcsány körút is?

A Demokratikus Koalíció levélben kezdeményezte Tarlós István főpolgármesternél, hogy Budapest nevezzen el közterületet a minap elhunyt Horn Gyuláról.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK elvileg nem ért egyet azon rendelkezés eltörlésével, hogy bárkiről csak minimum huszonöt évvel a halála után lehessen utcát elnevezni. Ám – mint írják – ha már egyszer megszűnt a passzus, akkor Horn Gyulánál kevesen méltóbbak e tisztességre.

A DK méltatása szerint Hornnak „meghatározó szerepe volt a magyarországi szociáldemokrácia újjászületésében. 1994 és 98 között a Magyar Köztársaság rendszerváltás utáni legsikeresebb miniszterelnökeként konszolidálta az átmenet utáni magyar gazdaságot, és megszilárdította a fiatal magyar demokráciát.”

Fotó: Hír24

Gyurcsányék felemlegetik, hogy a németországi Wertheimben a germán haza újraegyesítésében szerzett érdemeiért már kereszteltek utcát Hornra – ideje hát, hogy a magyar főváros is kövesse a példát. Respektálva Horn érdemeit, mégis elvetve a rapid átváltoztatást, további érvnek ajánljuk: a tengerentúlon számos lakcímkártyán szerepel a Horn földrajzi név, van rengeteg Horn utca például Kanadában meg az Egyesült Államokban, az utóbbiban Horn.tó is akad, nem beszélve a londoni Horn lane-ről, valamint a Chile partjainál található Horn-fokról.

Gyurcsány újabban szeret jeles „egyenesek” párhuzamosaként szerepelni. A minap a Nagy Imre-szobornál, borzongató beszédében a mártír miniszterelnök kvázi reinkarnációjaként tüntette föl magát. Most Horn Gyulát kiáltotta ki – nem alaptalanul – amolyan korszakváltónak, miközben közösségi oldalán azt írja: „Ha van korszakváltás, akkor az Őszödön kezdődött!”

Jó kis irány.

A +25 évtől negyedszázados ugrás a „most rögtön”, ahonnét tyúklépésnyire az idea: élő politikus is kaphasson közteret. Ízlelgessük csak: „Burkolati hibák miatt tilos parkolni a Gyurcsány körút, Orbán V. sugárút és Horn Gyula utca által határolt területen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik