Belföld

Barcza: Az igazság alapvetően értékrend kérdése

Barcza (Barcza)
Barcza (Barcza)

A Napi Gazdaság napokban kinevezett főszerkesztője nem zárta ki, hogy a Századvég később vesz még médiumot.

Barcza György a Heti Választól elbúcsúzva azt mondja, nem tagja a Századvég menedzsmentjének, így nem vett részt a döntésben, hogy megveszik a Napi Gazdaságot, de nem tartja rossz ötletnek, hogy a gazdaságkutató műhelye nagyobb teret nyerjen a gazdasági médiában. Szerinte jelenleg nincs olyan terv, hogy a Századvég médiaportfólió felépítésébe kezd, de a hosszú távú stratégiai célok közül ezt sem zárná ki.

„Mindez azon is múlik, mit tudunk kihozni a Napi Gazdaságból, s hogy lesz-e olyan eladó médium, amit érdemes lehet megvásárolni.” Most az első csapásirányt jelölték ki nagy ambíciókkal – tette hozzá.

Fotó: MTI/Földi Imre

Főszerkesztőként azt szeretné, ha „a minőségibb, tartalmasabb újságírás felé mozdulna el” a Napi Gazdaság. Neki a Financial Times az etalon. Olyan elemző cikkeket szeretne, „amelyekben a jelenlegieknél több információ van, mélyebb az áttekintés, a nemzetközi történésékre való kitekintés is szélesebb.

Barcza hisz abban, hogy a nyomtatott sajtóban pozitív változásokat lehet elérni, ha a lapok fel tudnak mutatni olyan értékeket, amelyek az online médiatermékekre, internetes cikkekre nem jellemzőek. Elsősorban a hitelességre, a megbízhatóságra és a magas színvonalú tartalomszolgáltatásra gondol.

Szerinte „az internetes hírportálok világában lényegében az olvasók átverése zajlik a kattintásszámért folyó verseny miatt”. Ők ellenben jó cikkeket akarnak írni. „Egy cikk pedig nem attól jó, hogy jobbra, netán balra kanyarodik a mondanivalója, hanem attól, hogy az igazságot tükrözi. Az igazság alapvetően értékrend kérdése” – teszi hozzá Barcza György.

A Századvég elemzőjeként a köztévé Híradójában azt mondta: arra számít, hogy az év második felében tovább nő a GDP. Szerinte mindenki azt várja, hogy egyrészt az európai helyzet is rendeződik, és összességében kijöhet egy 1 százalék körüli növekedés. Ezt még az Európai Bizottság előrejelzése is tartalmazza, pedig Brüsszelre nem jellemző, hogy optimista előrejelzéseket adna Magyarországra – nyilatkozta a Századvég vezető elemzőjeként.

Főszerkesztőként szerdán azt írta a Napi Gazdaságban, hogy politikai és gazdasági vezetők véleményét is közzétenné a lapban. Barcza György beköszöntőjében azt írta, a világgazdasági válság „új kihívás elé állította az országokat és különösen a számos problémával küzdő Magyarországot. Az első, majd a második világháború lezárása, később a szovjet rendszer összeomlása egy-egy korszakhatárt jelöl. Nem kizárt, hogy a világgazdasági válság hasonló korszakhatár lesz”.

A Századvég hétfőn jelentette be, hogy megvásárolta a Napi Gazdaság napilapját kiadó társaságot a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó médiacsoporttól, a Central European Media & Publishingtól (CEMP). A Századvég Napi Gazdaság Online névvel új internetes felületet kapcsol a most megvásárolt nyomtatott laphoz, a napi.hu marad a CEMP-nél, akárcsak a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány és más mellékletek, valamint a Céginfo vállalati információs rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik