Belföld

Századvég: A magyarok többsége szerint hátrányos az EU

kozep-europa(960x640)(3).jpg (európa, közép-európa, )
kozep-europa(960x640)(3).jpg (európa, közép-európa, )

A Századvég mérései alkalmával először fordult elő, hogy többen vannak azok, akik úgy vélik, inkább hátrányos Magyarországnak az uniós tagság.

Magyarországon az utóbbi időben a közbeszéd egyik meghatározó témájává vált az ország és az EU kapcsolata, így a Századvég legfrissebb kutatásában ezt a kérdést vizsgálta.

Inkább hátrányos

Továbbra is igen megosztott a lakosság abban a kérdésben, hogy inkább előnyös vagy inkább hátrányos Magyarországnak az európai uniós tagság. A 2013. áprilisi eredmények szerint többen vannak azok a válaszadók, akik hátrányosnak vélik hazánk számára az EU-tagságot (42 százalék), azokhoz képest, akik inkább előnyösnek tartják (41 százalék). Ez jelentős változás az egy évvel korábban mérthez képest, 2012. januárban még egyértelmű többségben voltak azok a megkérdezettek, akik szerint előnyös a tagság (49 százalékuk szerint előnyös, 38 százalékuk véleménye szerint hátrányos).

2012. január óta jelentősen nőtt azok aránya is, akik úgy vélik, nem kellene tovább erősíteni az Európai Unióval való együttműködést. Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezettek 58 százaléka válaszolt így, addig 2013. áprilisban a lakosok kétharmada (67 százalék) szerint nem kellene tovább erősíteni az uniós kapcsolatokat.

Igazságtalanság

A megkérdezettek közel fele (48 százalék) úgy nyilatkozott, hogy az EU igazságtalan/nem korrekt Magyarországgal szemben, minden harmadik válaszadó (34 százalék) szerint igazságos. A lakosok 18 százaléka nem tudott véleményt nyilvánítani a témában.

A felnőtt lakosság döntő többsége (54 százalék) szerint kettős mérce létezik Magyarországgal szemben az Európai Unióban. 30 százalékuk válaszolt úgy, hogy nincs ilyen, azaz minden ország ügyeit egyformán bírálják el, így hazánkét is. A kérdésben bizonytalanok aránya ezúttal is viszonylag magas volt (16 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik