Belföld

Óbudai tragédia: gázrobbanásra gyanakodnak

óbudai robbanás (óbudai robbanás, robbanás, )
óbudai robbanás (óbudai robbanás, robbanás, )

Egyelőre nem engedik vissza a lakókat még csak a holmijaikért sem. Még az is bizonytalan, visszaköltözhet-e bárki.

A detonáció erejéből és a romok helyzetéből ítélve valószínűleg gázrobbanás történhetett, ám biztosat csak a tűzvizsgálat lezárulta után lehet kijelenteni. Ezt Hajdu Márton, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője nyilatkozta csütörtökön a Kossuth Rádióban.

A szerda éjjeli, Tímár utcai robbanásban két idős ember meghalt, egy fiatal megsérült, sokakat ki kellett költöztetni otthonukból.

Renkívüli segélyt kapnak

A III. kerület polgármestere elmondta, két idős embert nyugdíjasházban helyeztek el, három családot pedig önkormányzati lakásokban. A többi lakó megoldotta a saját elhelyezését. Sokaknak ruhát, élelmiszert adtak és segítettek a szükséges gyógyszerek beszerzésében is.

Emellett rendkívüli segélyt is oszt az önkormányzat. Három gyermekes család kapott 47 ezer forintos rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, 10 károsult ma vehet fel pénzt: az egyedülállók száz-, a családok kétszázezer forintot kapnak.

A lakásokba csak a már megkezdett statikai vizsgálatok és a törmelékek elszállítása után lehet visszamenni a személyes holmikért.  Az önkormányzat által megbízott statikai szakértő szerint először a belső udvart kell veszélyteleníteni, és ha lesz egy biztonságosan járható közlekedő sáv, akkor meg lehet majd közelíteni a lakásokat. Ez még néhány nap.

Kérdés még az újjáépítés

Az a lakás, ahol a robbanás volt, teljesen megsemmisült, a szomszédos lakás pedig részben. Arról majd a lakóközösség dönt, hogy lebontásuk vagy visszaépítésük gazdaságos-e.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Bús Balázs polgármester elmondta, noha a házban nem volt önkormányzati tulajdon, felvették a kapcsolatot a társasház biztosítójával és minden segítséget megadnak a közös képviseletnek a kárrendezésben. Ahol bútorokra, egyéb felszerelésekre van szükség, ott a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól is segítséget kapnak az érintettek.

A robbanás miatt kilenc autó sérült meg, azokat a Pók utcai telephelyen helyezte el a városrész közterület-felügyelete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik