Belföld

Soha nem látott előadás Szent István temploma felett – frissítve

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 08. 07. 01:12

Gőzerővel folynak az augusztus 17-i és 18-i koronázási ünnepi játékok próbái, illetve technikai előkészületei Székesfehérváron.

Székesfehérváron sokan már gigaprodukciónak nevezik a Szikora János rendezésében készülő darabot, amely első királyunk, István koronázási ceremóniáját mutatja be egy misztérium játékban. Kétszáz szereplővel dolgozik a rendező esténként, amit a nyilvánosság is nyugodtan végignézhet – teszik is, és látni való, hogy egyre nagyobb az érdeklődés. A két előadáson összesen 5760 ember nézheti meg az ideiglenesen felállított nézőtérről a darabot. A színház jelezte, hogy a megszerzett információnk helytelen volt, az előadás két napjára és a főpróba idejére (tehát augusztus 16., 17. és 18. napokon) hermetikusan lezárják a Nemzeti Emlékhelyet az északi kaputól a Városház térig. Ide csak azok mehetnek be, akik érvényes jeggyel rendelkeznek, illetve a produkció résztvevői. De két ledkivetítő segítségével a Belvárosban láthatják az előadást azok is, akik nem jutnak már be az előadásra.

Több szempontból is érvényes, hogy ilyen még nem volt: koronázási misztérium játékot még soha nem látott senki a magyar kereszténység bölcsőjének romjai, a Szent István által alapított Szűz Mária Prépostság felett; mióta a török elfoglalta Székesfehérvárt, még soha nem tartottak szentmisét Szent István sírja felett.

Amit a fehérváriak romkertnek hívnak, az a Szűz Mária Prépostság épületének maradéka. Ezt az épületet a török feldúlta, a négy tornyából az egyik felrobbant, mert lőszerraktárnak használták. A törökök a királysírokat kifosztották, de még ebben az állapotában is fenséges látvány volt az európai mércével is hatalmas épület. A török elvonulása után az osztrák pecsételte meg a prépostság sorsát – köveit széthordták, amiből építkeztek a felsővárosiak, illetve a mai püspöki palota a Szent István által alapított koronázó templom romjaiból épült fel.

Az augusztusi előadás díszletei biztosítják a Szent Jobb körmenete végén a szentmisét, amit Erdő Péter bíboros celebrál. Az augusztusi ünnepi időszakra sok embert várnak Székesfehérvárra Erdélyből és Moldvából, ahol a székelyek és csángók zarándok helynek tekintik Székesfehérvárt, Szent István szarkofágját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.