Belföld

Jön a lex Ózd?

kozkut(960x640)(1).jpg (közkút, víz, )
kozkut(960x640)(1).jpg (közkút, víz, )

A Lehet Más a Politika határozati javaslatot nyújtott be a mindenkinek elérhető vízszolgáltatás megteremtéséért.

Mile Lajos és Szél Bernadett előterjesztése szerint mindenkinek a saját háztartásában kell elérhetővé és megtarthatóvá tenni a vízszolgáltatást. Az Országgyűlés ezért a javaslat szerint felkéri a kormányt, indítson olyan infrastruktúrafejlesztési programot, amely 2018-ra minden magyar háztartásnak lehetővé teszi a háztartáson belüli vízszolgáltatást.

A kormánynak ehhez meg kellene vizsgálnia a lakástámogatási rendszer erősítésének lehetőségeit., “a szegénytelepeken és szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek” érdemi megváltoztatásáért pedig komplex telepfelszámolási programot kellene indítania.


Fotó: Kökényesi Gábor

A Lehet Más a Politika elfogadhatatlan tartja, hogy ma Magyarországon a saját háztartásukban vízszolgáltatáshoz hozzá nem férő személyek hozzáférését a tiszta ivóvízhez az önkormányzatok, akár a jogszabályi kereteket betartva, de jelentősen korlátozhatják. A közkifolyók és közkutak kapcsán kialakult helyzetre átfogó választ kell adni.

A tartós megoldást az infrastrukturális feltételek javításában, a mindenkinek saját háztartásában elérhető vízszolgáltatásban és az ahhoz hozzáférő, de abban rezsihátralékuk miatt veszélyeztetettek problémájának megoldásában látja az LMP.

A szocialista Nyakó István a belügyminiszterhez fordulna, ha nem áll helyre a vízszolgáltatás. Mint megjegyezte, “a katasztrófavédelmet felügyelő Pintér Sándornak lehetősége van arra, hogy teljes kapacitással újranyissa a korábban elzárt vízcsapokat, ellenkező esetben ugyanis katasztrófavédelmi vészhelyzet állhat elő”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik