Belföld

A legnagyobb melegben zárták el a vizet

kozkut(960x640)(1).jpg (közkút, víz, )
kozkut(960x640)(1).jpg (közkút, víz, )

Sorban állnak az ivóvízért Ózd főként romák lakta városrészeiben a közkutaknál. A helyi önkormányzat június végi döntése értelmében "vízpazarlás" miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogál a víz a kutakból - jelentette a helyszínről vasárnap az MTI tudósítója.

Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak “helytelen használata” több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város honlapjának az önkormányzati döntést ismertető beszámolója szerint “bizonyos személyek” a város költségvetésének terhére pazarolják, illetve jogszerűtlenül vételezik az ivóvizet, ezért kényszerültek erre a lépésre.

Csak felfújják az ügyet?

Az MTI vasárnap kora délután sem Fürjes Pált (Fidesz-KDNP), Ózd polgármesterét, sem Riz Gábort, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét nem tudta elérni.

Fürjes Pál a 444.hu-nak azt mondta, hogy egyesek felfújják az ügyet. A közkutak évente 13 millió forint veszteséget okoztak az önkormányzatnak, a fürdést és a pocsékolást pedig meg kell akadályozni. Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg kell fizetni a vizet – mondta a honlapnak a polgármester. A korlátozással együtt mindenki ivóvízhez tud jutni, csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt – tette hozzá Fürjes Pál.

MSZP: semmivel nem magyarázható, embertelen döntés

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a helyszínen járva azt mondta az MTI-nek: míg ebben a hőségben igen sok helyen vizet osztanak, addig Ózdon korlátozzák a vízfogyasztást, közkifolyókat zártak el, illetve olyan szűkítő gyűrűket alkalmaztak, amelyek miatt “éppen csak csordogál a víz”. Úgy fogalmazott: “az Orbán-rezsim” politikájának következményeként Ózd költségvetése majdnem a reménytelenség kategóriájába került, ennek tudható be a városvezetés “embertelen” döntése, amely szerinte semmivel nem magyarázható.

Amikor fagy van, akkor családokat nem raknak ki az utcára – mondta, hozzátéve: nyáron, a hőségben pedig az a természetes, hogy az “életet adó vizet nem zárják el”, ezt mondatja “az emberiesség”. Hozzátette: hétfőn a város vezetőivel szeretné megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet, az elzárt kutakat újranyittatni, a szűkítő gyűrűket leszereltetni. Mint mondta: amennyiben ez nem sikerül, értesíti a katasztrófavédelmet, mert hőségriasztás idején az ózdi eset “már-már kimeríti a humanitárius vészhelyzet fogalmát”.

DK: Színtiszta rasszizmus

A Demokratikus Koalíció (DK) mélységes felháborodását fejezte ki, amiért “az ózdi önkormányzat elzárta a cigánytelepeken a vizet”. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, ez “színtiszta rasszizmus, az embertelenség csimborasszója, pőrén megmutatja a Fidesz gyalázatos gondolkodását”.
Közölték, hétfőn Varju László DK-s politikus, független országgyűlési képviselő Ózdra utazik, tájékozódik a polgármesteri hivatalban, a DK helyi szervezete pedig vizet oszt a cigánytelepeken.

Együtt-PM: törvénytelen az elzárás, ha nincs mindenkinél bevezetve víz

Az Együtt-PM azt közölte, hogy Juhász Péter, a választási szövetség társelnöke hétfőn ombudsmani vizsgálatot kezdeményez az ózdi közkutak elzárásával kapcsolatban, bejelentést tesz az ózdi önkormányzat működésének törvényességét felügyelő kormányhivatalnál, továbbá kéri majd az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), vizsgálja ki, nem történt-e közegészségügyi vészhelyzet.

Az ellenzéki tömörülés a közleményében azt írta: szombaton, a hőségriadó kellős közepén hajtották végre az ózdi önkormányzat egy korábbi döntését, és teljesen elzártak 26 közkutat a város többségében romák lakta részén, több mint 30-nál pedig korlátozták a víznyomást. Hangsúlyozták: törvényellenes a közkutak elzárása olyan lakott belterületi városrészen, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz, ezért a vízszolgáltatás haladéktalan helyreállítását követelik a közkutaknál.

A Roma Magyar Baráti Társaság (RMBT) tüntetést hirdetett hétfő délutánra az önkormányzat elé azzal a céllal, hogy elérje, azonnal nyissák ki a közkutakat a város lakói számára – közölte a Milla (Egymillióan a magyar  sajtószabadságért), jelezve egyúttal, hogy az egyesület támogatja a RMBT-t a tüntetés szervezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik