Belföld

Megnyitják a kutakat Ózdon, vagy nem

Ózd (Ózd)
Ózd (Ózd)

Az MSZP-s Nyakó István hétfő reggel azt állította, megállapodott az ózdi polgármesterrel, hogy azokon a helyeken, ahol nincs bekötve a vezetékes víz, újra teljes nyomással fog folyni a kutakból. A 444.hu ezután azt írta, nem lesz kútnyitás. Mindkettőjüknek igaza lett, vagyis egyiküknek sem. Grátisz: a polgármester szerint a kérdés nem romatelepi, a kiskerttulajdonosok lopták ipari mennyiségben a vizet.

A vízkorlátozás az egész városra érvényes volt, nyomáscsökkentő gyűrűket helyeztek fel a kutakra, azonban az ózdi nyomortelepeken így egyáltalán nem lehetett vízhez jutni a kánikulában.

A hvg.hu-val Nyakó István hétfő reggel azt közölte: a polgármester ígéretet tett, hogy a “kiritikus körzetekben, a nyomortelepeken, ahol nincs vezetékes ivóvíz”, a kánikulai időszak végéig eltávolítják a nyomáscsökkentő gyűrűket és újra teljes nyomással folyik a víz.


Fotók: Kökényesi Gábor

Ezután írta meg a 444.hu, hogy hiába mondta Nyakó azt, amit, kútnyitás nem lesz. Fürjes Pál polgármester ugyanis a lap szerint azt közölte: nem nyitnak újra kutakat, de mindenkinek biztosítják az ivóvizet.

Ki is nyitották, meg nem is

A Hír24 helyszíni tudósítója délután arról számolt be, hogy a megoldás végül meglehetősen érdekesre sikerült. A helyiek elmondása szerint itt-ott valóban megnyitották a kutakat, de a polgármester első, koradélutáni sajtótájékoztatója után ugyanazzal a lendülettel vissza is szűkítették. Tudósítónk szerint a Hétes telepen hétfő délelőtt óta újra van víz, de csak ott, egyetlen kútnál, mindenhol máshol maradt a vízmegvonás.

A Roma-Magyar Baráti társaság ezután az Index szerint bejelentette: mivel korábban lemondták a tüntetést, már nem tudják megtartani, de ezt a megoldást (tehát, hogy egy kút van csak nyitva – a szerk.) elfogadhatatlannak tartják, és ha a városvezetés nem enged nekik, más módon próbálják meg elérni, hogy leszereljék a többi huszonhat kútról is a szűrőket.

A kiskerttulajdonosok loptak ipari mennyiségben, nem a romák

Az utolsó infó a következő: a polgármester délután ismét sajtótájékoztatót tartott, ahol az MTI beszámolója szerint azt állította, hogy minden olyan megrongált kút, vagy amely nem tudja hozni az 5 liter/perces teljesítményt, vissza lesz állítva úgy, hogy a törvényes keretek között mindenki számára legyen biztosítva az ivóvíz-szolgáltatás.

“Továbbra sem tudjuk az autómosást, a köbméteres tartályba slagon történő vételezést biztosítani az egyébként nem fizetőknek, ez nem romatelepi kérdés, a kiskerttulajdonosok és az ügyeskedők voltak azok, akik igazán nagy fogyasztásokat csináltak – közölte Fürjes Pál.

Amint arról mi is beszámoltunk: a helyi önkormányzat június végén döntött arról, hogy “vízpazarlás” miatt egyes kutakat elzárnak, több csapban pedig szűkítőket helyeznek el. Az önkormányzat a 123 közcsapból 27-et zárt le, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba.

Az ózdi önkormányzat szerint erre azért volt szükség, mert a közkutak “helytelen használata” több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város honlapjának az önkormányzati döntést ismertető beszámolója szerint “bizonyos személyek” a város költségvetésének terhére pazarolják, illetve jogszerűtlenül vételezik az ivóvizet, ezért kényszerültek erre a lépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik