Belföld

Nem kap új kórházat a politikai elit

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben cáfolta a Népszava írását, amely szerint a Telki magánkórház épületének, felszereléseinek bérlését vagy bárminemű felhasználását terveznék.

A téves információkkal ellentétben nincs és nem is volt napirenden az MH Egészségügyi Központban (MH EK) üzemelő ellátás átszervezése, az ellátás helyszínének megváltoztatása – tudatta a HM.

A Népszava sem a fenntartó Honvédelmi Minisztériumot, sem a Magyar Honvédség Egészségügyi Központját nem kereste meg kérdéseivel, így a cikkben közöltek nem tükröznek hiteles információkat. A lap állításával ellentétben Borbíró Zoltán védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, miniszteri biztos nem járt a helyszínen, nem látta az Telki kórház épületét sem kívülről, sem belülről, így a lap állításával ellentétben, a szemrevételezés (“terepszemle”) sem történt meg – írták.

A KLH Masters egy civil cég, amely az előző kormányok alatt határozott idejű szerződéseket kötött objektumüzemeltetésre és fenntartásra a HM EI Zrt-vel. A KLH Masters objektumvásárlásait a HM nem tudja kommentálni. A Népszava előzőleg azt állította, hogy a honvédelmi tárca kiemelt partnere, a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó Kft. azért vette meg a minap bezárt magánkórházat, hogy azt a minisztérium egészségügyi szolgáltatójának adja bérbe.

A honvédelmi tárca ugyanakkor tudatta, hogy az állami vezetők ellátása a jövőben is a korábbi helyszínen lesz, változtatás  semmilyen fórumon nem került szób, vagyis továbbra is a Honvédkórház és a SOTE biztosít kiemelt ellátást 311 állami vezetőnek. Az egyágyas, tévés, külön fürdőszobás szoba nemcsak a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, minisztereknek és az államtitkároknak jár, kiemelt ellátást kapnak például a miniszteri és kormánybiztosok, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész és helyettesei is, de még a központi hivatalok vezetői is.

A KIM szerződésben állapodott meg a két kiemelt kórházzal a 311 vezető egészségügyi ellátásáról. A Honvédkórháznak a minisztérium 10 millió forintot fizet évente, amiért a kórház vállalta az érintett járó betegek VIP-rendelőjét munkanapokon, a soron kívüli vizsgálatokat, kezeléseket, a fekvőbetegek kiemelt komfortfokozatú ellátását és évi 36 szűrővizsgálatot. A VIP-páciensekkel külön ápolószemélyzet foglakozik, az állami vezetőknek fenntartott részre csak engedéllyel lehet belépni.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik