Belföld

Itt az 1500 forintos cigi

cigaretta(1)(960x640).jpg (cgiretta, dohányzás)
cigaretta(1)(960x640).jpg (cgiretta, dohányzás)

Tombol az illegális biznisz egyes vidéki településeken. Csak a dohányosok egynegyede érzi úgy, hogy hatással lesz rá a trafiktörvény.

A Bors szerint diszkóknál a kidobók, kisebb városokban a pizzafutárok viszik a dohányt dobozonként 1300-1500 forintos áron. A Bors „beépített ügynöke” egy Balaton-parti településen azt is tapasztalta, hogy a diszkón belül szálanként is lehet vásárolni, 300-500 forintért. A feketeüzlet virágzik, hiszen a vidéki településeken jóval kevesebb dohánybolt nyílt, mint a fővárosban, a nyitva tartás változó, így a dohánypiac illegális szereplői hamar felfedezték a rést.

A lap kérdéseivel megkereste a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) irányították. A NAV-hoz már érkeztek bejelentések az illegális dohánykereskedelemről, de ellenőrzéseiken a Bors által említett példákkal még nem találkoztak. A jogsértőket ötmilliótól akár ötszázmillió forintig büntethetik. A nemzeti dohányboltok beindítása óta eltelt időszakra vonatkozóan a hatóságok nem rendelkeznek adatokkal arról, miként alakult az illegális dohány-kiskereskedelem. Ezt csak hosszabb távon tudják vizsgálni.

A trafiktörvényt megelőzően készült kutatások szerint tavaly Magyarországon kismértékben nőtt az illegális cigifogyasztás, az illegális piac a belföldi 5,8 százalékát tette ki. A NAV szerint még ezzel együtt is jobb a helyzet, mint az Európai Unióban.

A dohányosok egynegyedére hat a trafiktörvény

A Szinapszis Kft.-nek a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából végzett kutatása szerint a dohányosok mintegy 38%-ára egyáltalán nem, egyötödükre (21%) inkább nem lesz hatással a törvény. Nemek tekintetében nincs különbség, míg életkor alapján főként a fiatalabbak érzik úgy, megváltoznak a jövőben dohányzási szokásaik. Csak 13%-a gondolja úgy, hogy a törvény miatt ritkábban vesz cigarettát, így kevesebbet szív.

Mintegy 5% ugyan kevesebbszer jár a kijelölt értékesítési helyeken, de akkor egyszerre nagyobb mennyiséget szerez be, vagyis összességében nem csökken az elszívott mennyiség. Megint mások a töltős/sodrós cigire térnek át a korlátozások eredményeként.

A Szinapszis Kft. 2013 májusában végzett felmérése alapján a dohányosok egy hónapban átlagosan 17 800 forintot költenek cigarettára, 60%-uk legalább 10 ezer forintot áldoz káros szenvedélyére. Az aktuálisan becsült összeg közel 2000 forinttal magasabb, mint a 2011-ben mért eredmény. A megkérdezettek körülbelül harmada némileg (35%), több mint negyedük jelentősen (28%) többet költ cigarettára, mint egy-két évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik