Belföld

Veszélyben a trafikok

Már két hír is érkezett nemzeti dohányboltok kirámolásáról. A sötétített üveg miatt a bűnözők célpontjai lehetnek ezek az üzletek. Érdemes jól bebiztosítaniuk magukat a trafikosoknak.

Előbb Pécsen, majd Budapesten pakoltak ki egy-egy trafikot. A pécsi esetnél a betörők félmillió forintnyi kárt okoztak, a budapesti rablásnál a kár mértékét egyelőre nem tudni, de a rablóról van kép.

Mint Szécsi Györgytől, a Magyar Biztonságvédelmi Egyesület elnökétől megtudtuk, a trafikok e tekintetben nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a többi üzlet, hiszen a sötétített ablakok miatt eleve kevesebb az esély arra, hogy egy járókelő vagy akár egy járőr észrevegye, hogy mi történik odabent.

Több százezer forint lehet a védelem

Azoknak a trafikosoknak, akik teljes védelmet szeretnének, ez több százezer forintba is kerülhet. Az elnök elmondta, ehhez meg kell erősíteni mind a fizikai, mind az elektronikai védelmet. Azaz egy fizikai rácsrendszer mellett szükséges egy kamerás rendszer, amely rögzít, így ugyanis nagyobb esély van arra, hogy utólag elkapják a tolvajt.


Fotó: Neményi Márton

Célszerű emellett a trafikot bekötni egy távfelügyeleti rendszerbe, amely lehet polgári és rendőrségi is, a lényeg, hogy értesüljenek a betörésről. Érdemes továbbá a szomszédok felé átvezetni egy pánikjelző gombot, vagy beüzemelni egy olyan szerkezetet, amely egy külső szirénát indít el betörés esetén. Így akár azonnal segítséget kaphat az eladó vagy a tulajdonos. Mindez pedig alaphangon is több százezer forintba kerül. Szécsi György elmondta azt is, hogy ellenállni nem célszerű, mert bármi történhet.

Teljes kártalanítás a kirabolt trafikoknak

Aggódniuk mégsem kell a trafikosoknak, a Népszava szerint ugyanis a dohányboltoknak a biztosítók teljes kártalanítást ígérnek. A napilap szerint a Wáberer Hungária Biztosító és a CIG Pannónia Életbiztosító kínálatában is található ilyen ajánlat, amely egészen újszerű a kisboltok biztosításának gyakorlatában.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő biztosítási szakember azt mondta: korábban úgynevezett hányadrész-biztosítást kötöttek a trafikosokkal, ami azt jelentette, hogy a kár alig 10-20 százalékát fizette ki a biztosító, ha kirabolták az üzletet. Hozzátette: a biztosítók nem akartak nagy kockázatot vállalni, mivel ezeket a néhány négyzetméteres helyiségeket alig védte valami, ráadásul miután naponta frissült az árukészlet, sok esetben még az ellopott áru mennyiségének meghatározása is gondot okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik