Belföld

Ügyészség vizsgálja, Matolcsy megéri-e a közpénzt

matolcsy (matolcsy)
matolcsy (matolcsy)

A legfőbb ügyész Molnár Csabának, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusának kérdését feljelentésként értelmezte.

Polt Péter a független képviselő „Az állampolgárok állják a Matolcsy-könyv fordítását” című kérdésére válaszolt. A legfőbb ügyész a közgazdaságtani, illetve gazdaságpolitikai természetű részekkel nem foglalkozott, mert az kívül esik az ügyészség törvényben meghatározott feladat- és hatáskörén. Az ellenzéki politikus által megfogalmazottakat – tartalmuk alapján – hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész, és azt megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

Fotó: MTI / Soós Lajos

Matolcsy György könyvének, az Amerikai birodalomnak a fordításáért összesen 1 millió 358 ezer forintot fizetett ki az NGM, még akkor, amikor Matolcsy György volt a miniszter. A tárca szerint a fordításra a nemzetközi kapcsolatok ápolása miatt volt szükség. A jegybank később tudatta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium egy angol nyelvű e-book könyvsorozat indítását tervezte a nem hagyományos gazdaságpolitika nemzetközi elismertetésére.

„E könyvsorozat szerzői között szerepelt többek között Kopátsy Sándor, Csizmadia Norbert, Lentner Csaba és Matolcsy György is, akinek az Amerikai birodalom című könyve alapján készült száz oldalas tanulmánya került lefordításra. Miután a szerzők lemondtak szerzői honoráriumukról, a Nemzetgazdasági Minisztérium természetesen átvállalta a kiadás költségeit” – írta az immár Matolcsy György vezette MNB.

Molnár Csaba előzőleg nem fogadta el a jegybank magyarázatát, kifogásolta, hogy miért kell angolra fordítani egy, az Egyesült Államok gazdaságáról szóló, kifejezetten a magyar olvasóközönség tájékoztatására szolgáló kiadványt”. Az ellenzéki politikus nem értette, miért tekinti feladatának a magyar kormány a számtalan közgazdasági iskola egyikének nemzetközi elismertetését.

Az sem volt világos számára, hogy az unortodox gazdaságpolitika nemzetközi elismertetéséhez miért kell ismertetni a nagyon is hagyományos amerikait. Molnár Csaba arra is választ várt, Polt Péter „elfogadhatónak tartja-e a jegybankelnökké avanzsált korábbi miniszter magyarázatát arra nézve, miért kellett az adófizetők pénzéből oldalanként csaknem 15 ezer forintért lefordíttatni” Matolcsy korábbi művét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik