Belföld

Pintér feltámasztotta a szociális temetést

Temeto(960x640)(1).jpg (temető)
Temeto(960x640)(1).jpg (temető)

A belügyminiszter benyújtotta a parlamentnek előterjesztését, amely ténylegesen ingyenessé teszi a szociális temetést.

A javaslatot korábban a kormány elfogadta. A korábbi törvény módosításaként a „szociális temetés” az eltemettető vagy az általa felkért személyes közreműködésével, “az állam által biztosított kellékekkel ingyenes temetési helyre történő koporsós vagy hamvasztásos temetés” lehet. Az eltemettetőnek akkor ingyenes a temetés, ha ezt igényli az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól.

Szociális temetésnél „az elhunyt hűtéséről, szállításáról, továbbá az eltemettető választása szerint a hamvasztásról az állam gondoskodik”. A szociális temetéshez az állam sírhelyet, koporsót, urnát, sírjelet ad. A köztemető fenntartója a koporsós temetések számára szociális parcellát, urnás temetéseknek szociális temetkezési helyet jelöl ki. Vallási közösség tulajdonában lévő temetőben a helyi önkormányzat szociális parcellát, szociális temetkezési helyet jelöl ki, ha a helyi önkormányzat tulajdonában a településen nincs köztemető. “Szociális parcellában, szociális temetkezési helyen kizárólag szociális temetés végezhető”.


Nem szociális temetés
Fotó: Neményi Márton

Szociális temetésnél az eltemettetőt temetési költségek nem terhelik, azok hagyatéki teherként sem érvényesíthetők. Ha az eltemettető a szociális temetésre vonatkozó jogszabályi előírásoktól eltér, köteles a temetéshez kapcsolódó előkészítés, öltöztetés, szállítás, hűtés, esetleges hamvasztás költségét, a sírhely megváltási díját, a felhasznált koporsó vagy urna és sírjel árát a költségviselő szervezet részére megtéríteni”. Nem lehet szociális a temetés, ha a temetést szerződésben vállalták.

Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylésekor nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetkezési szolgáltatásokat:

az elhunyt előkészítése a temetésre (mosdatása, felöltöztetése),

sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása,

koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül,

a sírba helyezés vagy urnaelhelyezés.

Az eltemettető és a szociális temetésben közreműködők nyilatkoznak arról, hogy ezekért a tevékenységekért nem jár semmilyen ellenszolgáltatás.

A közreműködőket a szociális parcellával rendelkező temető üzemeltetőjének előzőleg tájékoztatnia kell a munkavégzés szabályairól és nyilatkozniuk kell arról, hogy az esetlegesen előforduló baleset miatt kártérítési követeléssel sem a temető tulajdonosa, sem a temető üzemeltetője, sem az eltemettető felé nem élnek. A nyilatkozat hiányában „a munkavégzés megkezdését a temető üzemeltetőjének meg kell akadályoznia”.

Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényelt, de nem tud gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, erről tájékoztatja az önkormányzatot, amely közköltségen történő temetés keretében gondoskodik az elhunyt eltemettetéséről. A költségek hagyatéki teherként érvényesíthetők.

Az előterjesztés szerint egészségügyi intézményben elhunytnál és boncolás esetén nincs lehetőség a személyes öltöztetésre. Egészségügyi és boncolást végző intézmény a boncolást követően a szociális temetés igénylésének igazolása alapján a holttestet a kegyeleti szempontok figyelembevételével helyreállítva és felöltöztetve adja át.

A halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvos a holttesttel való közvetlen érintkezést a szociális temetésben személyes közreműködést ellátók számára közegészségügyi, járványügyi vagy kegyeleti okokból megtilthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik