Belföld
sírásás (sírásó, temető, )

Öt liter bor egy sír kiásásáért

A kistelepüléseken az legfontosabb, hogy minél kevesebbe kerüljön azoknak a végső nyugalomra helyezése, akiknek se vagyonuk, se felkutatható hozzátartozójuk, mert – mint sok más dologra – erre sincs pénz. Van ahol annyira, hogy nincs se szociális temetés, se temetési segély.

Korábban a témában:

Fotó: Gáti András

Szabott ár

Az alig ezer lakosú Vámosújfalun szabott ára van a szociális temetésnek, az önkormányzat ugyanis megállapodott egy temetkezési vállalkozóval, aki 130 ezer forintot számol fel a teljes lebonyolításért. A Tokaj-hegyaljai település a hagyatékból megpróbálja visszaszerezni a kifizetett pénzt, de ez nem mindig sikerül – közölte a Hír24-gyel Felházi József polgármester. A temetési segély 20 ezer forint, de azt azok kapják, akik nehéz körülmények között élnek, ám maguk temettetik el hozzátartozójukat, rokonukat.

Egy másik településen az általunk megkérdezett önkormányzat úgy állapítja meg a temetési segélyt, hogy az elég legyen a sírására és egyéb járulékos költségekre, de például a koporsót és szemfedelet a hozzátartozóknak kell megvásárolniuk.

Nincs rá pénz

Alsóbereckiben évek óta nem volt szociális temetés, de temetési segély sincs – közölte Zuti Lajos polgármester. Nem is lenne rá pénz, ugyanis a helyi önkormányzat gyakran a fizetésekkel is csúszik, mert annyira üres a kassza. A polgármester – aki évekkel ezelőtt azzal hívta fel a bodrogközi falu nehéz helyzetére a figyelmet, hogy Alsóberecki határában kirakta a „Magyarország vége” feliratú táblát – hozzátette: általában annyit tudnak segíteni a rászorulóknak, hogy az önkormányzat emberei elvégzik a sírásást, de jelenleg például erre sincs munkaerő.

Bor a sírásóknak

Egy névtelenséget kérő faluvezető azt mondta, hogy nem túl jó ötlet a rokonok és önkéntes segítők bevonása a temetés lebonyolításába. Náluk ugyanis fordult már elő olyan eset, hogy a gyászoló család 5 liter bort adott a sírásóknak. Amíg a nedű tartott, húszan is voltak a helyszínen, de mire meg kellett fogni az ásó nyelét, már csak ketten maradtak.

POSZT itt a szociális temetésről

Olvasgassa az FN24 bloggereinek kapcsolódó írásait!

Parti Nagy Lajos: Boldog, balesetmentes szociális temetést

Gerlóczy Márton: Grandmother’s choice lyukásó

Megelőlegezik a temetés költségeit

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön 5-15 ezer forint temetkezési támogatást kaphatnak a hozzájárulók. Közköltséges temetkezésre az utóbbi években nem volt példa – legalábbis nem emlékszik ilyenre Balogh Mihály, országos roma önkormányzati képviselő, a Roma Polgárjogi Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke. A gyakorlat, mint mondta, az, hogy akinek nincs pénze eltemetni a hozzátartozóját, az önkormányzat megelőlegezi a költséget, amit aztán a szociális segélyből, vagy a munkabérből levon.

Tiszalökön drasztikusan emelkedtek a temetkezés költségei, mondta a roma vezető, 250-300 ezer forintra. Ők úgy segítenek egymáson, hogy a sírhelyet ingyen elkészítik, a támfalakat, az alját kibetonozzák, és csak az anyagköltségre van gondja a hozzátartozónak.

Hazaviszik az urnát a szegények

Nyíregyházán heti rendszerességgel fordul elő, hogy közköltségen temetnek. Szekrényes András, a Szabolcs megyei temetkezési vállalat igazgatója elmondta: csak a múlt heti postával 6 ilyen igény érkezett hozzá. Egy temetés költsége – attól függően, hamvasztásos, vagy koporsós temetésről van szó – 98-120 ezer forint. A jelenlegi rendszerben, ha az elhunytnak volt hagyatéka, az önkormányzatnak joga van, hogy abból a temetés költségeire igényt tartson.

Idén eddig 23 közköltséges temetés volt Nyíregyházán. Húsz éve van erre lehetőség a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol valamennyi temetőben kijelöltek erre a célra parcellákat is. A sírhantokon műkő sírjeleket helyeznek el, hogy a hozzátartozók 20-25 év múlva is be tudják azonosítani, hol nyugszanak szeretteik.

A szakma megpróbál lojális lenni a temettetőkkel – mondta Szekrényes András. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a hozzátartozók hazaviszik az urnát, mert arra már nincsen pénzük, hogy a temetőben megváltsák a helyét. Nekik szeretnének segíteni azzal, hogy felkínálják a lehetőséget: ne vigyék haza az urnát, ha nincsen pénzük urnahelyre, mert a temetőben 5 évig ingyen tárolják az urnát egy sírboltban, s a hozzátartozó, amint lehetősége van rá, áthelyezheti azt az általa megváltott helyre. Szekrényes András hozzátette: próbálják megismertetni, de ezt a lehetőséget rendkívül nehéz kommunikálni, mert az emberek szégyellik a szegénységüket.

temetés (temetés, pap, ) Fotó: Kummer János

A halott nem személy

A szociális temetkezéssel kapcsolatban a Szabolcs megyei temetkezési vállalat igazgatója elmondta: a szándékkal, hogy csökkenjenek a temetkezés költségei, a szakma egyetért. De hogy a temetkezés költségei ilyen magasak, annak számos oka van: a temetői díjakon kívül a szolgáltatókat különböző adók terhelik, amelyekről érdemes lenne beszélni. Néhány adat: 30 éve, amikor Magyarországon egy évben 140 ezer halott volt, 25 vállalkozás működött. Most évente 130 ezer ember hal meg, a temetkezési szolgáltatásban működik 500 vállalkozás. Ennyi vállalkozást nem tud eltartani az ágazat.

A halottak szállítására alkalmas járművet teherautóból alakítják át, amit utána személygépkocsivá minősítenek, viszont nem igényelhető vissza utána a regisztrációs díj, az áfa, az üzemanyag, a futtatás költségének áfája sem. Ha ez nem így lenne, Szekrényes András szerint 10-15 százalékkal csökkenhetne a halottszállítás költsége. Mint elmondta: 2007 óta folyik levelezés a Pénzügyminisztériummal arról, hogy a halott is személy-e. A válasz: a halott már nem személy, mert halálával minden személyiségi jogát elvesztette. De nyer egy jogot – hangsúlyozta Szekrényes András -, ez pedig, míg világ, a világ, a kegyelethez való jog – amit nem szabad megsérteni.

A temetők fenntartását két forrásból lehet biztosítani: a fenntartó egyház vagy önkormányzat támogatásából, illetve a temetői díjakból. Korábban ez az arány 80:20 százalék volt, mostanra megfordult: 20:80 százalékra.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.