Belföld

Orbán álmára még milliárdok vannak

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

Két kormánypárti javaslat is készült a családi adókedvezmény kiszélesítésére a népesedéspolitikai program kapcsán – tudta meg a Magyar Nemzet. A jövő héten kerül a kormány elé a népesedéspolitikai program.

A lap szerint a fideszes Révész Máriusz vezette munkacsoport a hétszázalékos egészségbiztosítási, a KDNP szakértői által jegyzett anyag a tízszázalékos nyugdíjjárulék terhére terjesztené ki a családi adókedvezményt. Ezt Pálffy István, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese is megerősítette. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a két adójavaslat forrásigénye között mintegy 10-20 milliárd forintos a különbség.

Korábban a forrásigényekről Révész Máriusz, a kormányfő tanácsadója azt mondta, ha a családtámogatási rendszer összege mellett „még évi harmincmilliárdot tudna adni a kormány, az már a születésszámban is érzékelhető lenne. Vannak olyan országok, ahol sikerült megfelelő népesedéspolitikával jelentősen javítani a születésszámon”. Ő hisz abban, hogy ha javaslataik többségét sikerül elfogadni és a forrását biztosítani, annak érzékelhető hatása lesz a gyermekvállalásra.

Ha ez találkozik egy stabilabb gazdasági környezettel, akkor reális lehet évi 5000-10 000 főnyi születésszám-növekedéssel számolni. A családi adókedvezmény gyermekvállalást ösztönző hatását ugyanakkor megkérdőjelezi, hogy a legfrissebb adatok szerint újabb mélyponton vannak a gyermekszületések, pedig a kedvezmény már 2010 óta érvényes, jelenleg egy vagy két gyermek után havonta gyermekenként 10 ezer forint, három vagy több gyermek esetén 33 ezer forint a kedvezmény a 16%-os szja-ból, amit azonban sokan nem tudnak érvényesíteni.

Révész Máriusz, Fotó: MTI/Földi Imre

Miért nincs elég gyerek, ha már az ország is tudja?

Az előzetes adatok szerint 2013 első öt hónapjában kevesebb gyermek született az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebben az időszakban a természetes fogyás 19 757 fő volt, ami 1006-tal kevesebb az egy évvel korábbinál. Így a természetes fogyás mértéke a 2012. január-májusi 5,0 ezrelékről 4,8 ezrelékre mérséklődött. A születésszám az év mind az öt hónapjában alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, összességében január és május között 34 451 gyermek született, ami 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában.

A miniszterelnök évértékelőjében még derűlátóan nyilatkozott, mondván, örvendetesen nő a születésszám, ami annak tudható be, hogy „a kisbabáknak kedvük támadt megszületni… lehet, tudnak valamit”. Orbán Viktor néhány hete az InfoRádióban már azt mondta: már az ország többsége érzékeli a családok problémáit. A fiatalok egyre erősebben mondják, több gyereket szeretnének, mint amennyit végül vállalnak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ha lenne nagyobb szociális és gazdasági biztonság a fiatalok háta mögött, akkor ez nagyobb családokhoz vezetne. Az ország elég erős már ahhoz, hogy lépni tudjon. A gazdaság biztató állapotban van.

Az emberek értik, hogy ez egy probléma, a fiatalok akarják, hogy valamilyen segítséget kapjanak. Itt egy okos, gyermekvállalást segítő demográfiai program elindítása várható. Több körben tárgyaltam már szakértőkkel, civileket is bevontunk ebbe. Próbálom majd összekapcsolni a munkát a gyermekvállalással, mert végül is ez szolgálja a leginkább mindannyiunk érdekét, a társadalom érdekét.

Orbán Viktor két éve, az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülését megnyitó beszédében azt mondta: le kell számolni azzal, hogy ha egy politika támogatja a családot, akkor azzal minden más életformát elvet, kirekeszt. A kormányfő akkor hangsúlyozta: ezen “vádaknak a mélyén” az a koncepció áll, hogy a családot és a szabadságot pártoló politikák ellentétben állnak egymással.

Nem lehet a bevándorlásra építeni

Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra – mondta a miniszterelnök. Szerinte kontinensünk “vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében”, mert a fiatalok a családot fontosnak tartják ugyan, de később mégsem születnek meg a tervezett gyermekeik. A család iránti igény tehát megvan, de az akadályok eltérítik az embereket az eredeti életstratégiájuktól – tette hozzá.

A politikusok fontos feladata, hogy segítsenek elhárítani ezeket az akadályokat – mondta a miniszterelnök. Ha nincs elég gyermek és a gazdasági termelést szeretnénk fenntartani, akkor nincs más megoldás, mint a klónozás, amitől reméljük megment a Jóisten – tette hozzá akkor Orbán Viktor, emlékeztetve rá, hogy a társadalom fokmérője, milyen állapotban vannak a családok, mennyi gyermeket vállalnak, bíznak-e a jövőben, mernek-e hosszú távra tervezni.

Nemzetközi tapasztalatok szerint ott magas a termékenység, ahol magas a nők foglalkoztatottsági rátája is. A társadalom az utóbbi tíz évben jelentős változáson ment át, míg 2000-ben 75 százalékkal a család vezetett a munkával szemben a fontossági sorrendben, addig mára a munka fontossága 50 százalékra nőtt – mondta korábban a Népszabadságnak Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.

Mindez nem a karrierépítéssel függ össze, hanem azzal, hogy a bizonytalan munkaerő-piaci helyzetben a család fenntartása szempontjából fontos, hogy mindkét szülőnek legyen munkahelye – fogalmazott. A csökkenő születésszámnak az is oka, hogy a tervezett gyermekek jelentős része nem születik meg, rövid távú gyermekvállalási terveit az érintettek harmada tudja megvalósítani. Ennek például az az oka, hogy a nők egyre idősebb korban szülnek, első gyermeküket ma átlagosan 28-29 évesen hozzák világra, a 30 éves nők fele pedig gyermektelen.

Az apák életkora is emelkedik: egy tipikus apa ma a gyermek születésekor 33-34 éves, míg a rendszerváltás környékén 28-29 éves volt. Ez azért gond, mert az életkor előrehaladásával csökken a nemzőképesség. Mindent összevetve igen nagy a valószínűsége, hogy a két gyermeket vállalók aránya a jövőben csökkenni fog, egyre többen maradnak majd gyerek nélkül, és feltehetően nőni fog az egy-, illetve a háromgyermekesek aránya.

A jövő héten kerül a kormány elé a népesedéspolitikai program

A jövő heti kormányülés témája lesz a három plusz egy területből álló népesedéspolitikai program – mondta Soltész Miklós. A szociális és családügyért felelős államtitkár közölte: a program első eleme az adókedvezmény kibővítése mindazokra a családokra, akik a jelenlegi kedvezményt nem tudják teljesen visszaigényelni gyermekük, gyermekeik után.
Ugyancsak szerepel benne azon egyetemisták, főiskolások támogatása, akik családot szeretnének alapítani és gyermeket szeretnének vállalni.

A javaslat harmadik eleme a rugalmas gyed bevezetése, szabályainak és támogatási rendszerének kialakítása. Soltész Miklós plusz területnek nevezte az úgynevezett szocpolt, vagyis az otthonteremtési támogatás kidolgozását, adott esetben a bővítését. Erről még kormánydöntés nem született, az új elemek az eddigi kormányzati családpolitikai döntéseket egészítik majd ki. Azt szolgálják, hogy megcélozzanak mindenkit, aki szeretne családot alapítani, gyermeket vállalni, annak ellenére, hogy egyre kevesebb a szülőkorú édesanya – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik