Belföld

Háromszázezer magyar nem is sok

kivandorlas(960x640)(4).jpg (kivándorlás)
kivandorlas(960x640)(4).jpg (kivándorlás)

A legújabb becslések szerint 335 ezer magyar tartózkodik tartósan külföldön, csak a 18-49 évesek közötti korosztályból.

Az új módszertanon alapuló számadat ugyan meghaladja a korábbi becsléseket, de a különböző intézmények által készített felmérések más eljárással készülhetnek, és gyakran nem is pontosan ugyanazt vizsgálják, hiszen más definíciókat használnak – írja a hvg.hu. A magyarok kivándorlása nem kiugró példa, beillik a régiós tendenciába.

A magyar migrációs tapasztalat a világ többi részéhez viszonyítva szerénynek mondható, ezért is érthető, hogy nagy társadalmi, érzelmi reakciókat váltanak ki a nagyobb kivándorlásról szóló adatok. „Megértem a pánikhelyzetet, mert az emigráció egy ország élhetőségével tagadhatatlanul összefüggésben van, ráadásul az ügyben folyamatos politikai tematizálás folyik” – mondta Melegh Attila szociológus a hvg.hu-nak.

Amíg a diplomás elvándorlás körül óriási csinnadrattát csap az értelmiség, addig az sem példátlan, hogy egyes állítások arra vonatkoznak: nincs semmiféle tömeges kivándorlás. A valóság az, hogy az alacsony szintről induló magyar kivándorlás növekvő tendenciát mutat, de ez semmiképpen sem egzotikum.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja a hvg.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik