Belföld

Orbán: gyerek legyen, ne klónozás

A gyermeknevelés költségeit az új alkotmány védelem alá helyezi.

A kormányfő szerint le kell számolni azzal a váddal, hogy ha egy politika támogatja a családot, akkor azzal minden más életformát elvet, kirekeszt. Orbán Viktor Gödöllőn, az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülését megnyitó beszédében hangsúlyozta: ezen “vádaknak a mélyén” az a koncepció áll, hogy a családot és a szabadságot pártoló politikák ellentétben állnak egymással. Be kell bizonyítani, hogy ez nincs így, jó lelkiismerettel ki kell állni a családpolitika mellett – mondta, hozzátéve, Magyarországon még erős a család megbecsülése.

Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra – mondta a miniszterelnök. Szerinte kontinensünk “vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében”, mert a fiatalok a családot fontosnak tartják ugyan, de később mégsem születnek meg a tervezett gyermekeik. A család iránti igény tehát megvan, de az akadályok eltérítik az embereket az eredeti életstratégiájuktól. A politikusok fontos feladata, hogy segítsenek elhárítani ezeket az akadályokat – mondta.

Ha nincs elég gyermek és a gazdasági termelést szeretnénk fenntartani, akkor nincs más megoldás mint a klónozás, amitől reméljük megment a Jóisten – tette hozzá. Orbán Viktor szerint egy társadalom fokmérője, milyen állapotban vannak a családok, mennyi gyermeket vállalnak, bíznak-e a jövőben, mernek-e hosszú távra tervezni.

Politikai rendszereink nem tudtak egyensúlyt teremteni a család és a munkahely között, pedig Európa ereje valójában a családokban van. Meg kell állítani a magyar népességfogyást, ehhez szívesen fogad hazánk bármilyen uniós gyakorlatot – mondta a miniszterelnök. Szükségünk van minden jól bevált uniós gyakorlatra, amellyel a magyarok népességfogyását sikerül megállítani, és amelyet beépíthetünk a magyar családpolitikába – fogalmazott.

Nem bizonyos életformákat kell rákényszeríteni az emberekre, hanem azt kell megteremteni, hogy szabadon választhassanak életformák közül. Ha egy anya otthon szeretné nevelni gyermekeit, akkor tehesse meg, ha egy másik részmunkát szeretne vállalni, az is legyen lehetséges. A kormányfő beszélt az adórendszer átalakításának fontosságáról.

Orbán Viktor kiemelte: a gyermeknevelés költségeit nincs joga megadóztatni a kormánynak. A gyermekes családok nem segélyt kapnak vagy támogatást, hanem alanyi jogot arra, hogy ne vegyék el tőlük jövedelmüknek azt a részét, amelyet gyermeknevelésre fordítanak – mutatta be a kedvezményes családi adózást a résztvevőknek a miniszterelnök. A gyermeknevelés költségeit az új magyar alkotmány védelem alá fogja helyezni – tette hozzá.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter még az informális ülés előtt hangsúlyozta: a népesség fogyása a legtöbb uniós tagállamnak problémát okoz, Magyarországon is tízmillió alá csökkent a lakosok száma. Szerinte ennek oka egyebek mellett az lehet, hogy a fiataloknak terhet jelent a gyermekvállalás, inkább a “jelen lehetőségeire”, a szakmai pályafutásukra összpontosítanak, mert nincsenek kényszerhelyzetben, hogy komolyan foglalkozzanak a jövővel.

Gödöllői tanácskozásukon az uniós miniszterek tárgyalnak az EU-ban tapasztalható demográfiai trendekről, a versenyképességet ösztönző EU 2020 stratégiáról, a tagállamok családpolitikai együttműködésének erősítéséről és a családpolitika népesedési folyamatokra gyakorolt hatásáról.
A magyar elnökség kezdeményezi, hogy a 2014-es évet a családok európai évének nyilvánítsa az EU. Az informális találkozón az Európai Bizottságot Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos képviseli.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán: ha nincs gyerek, akkor marad a klónozás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik