Belföld

107-en jönnek haza Orbán Viktor miatt

Orbán Viktor (orbán viktor, )
Orbán Viktor (orbán viktor, )

A kormányfő előadást tart kedden a nagykövetek értekezletén.

A kormányfő előadást tart kedden a Külügyminisztériumban a magyar nagykövetek éves értekezletén, amelyre több mint száz diplomata tér haza külföldi állomáshelyéről – tudatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan hozzátette: Orbán Viktor válaszol a nagykövetek kérdéseire, felvetéseire is, majd külön megbeszélést folytat a rendezvényen részt vevő indiai külügyminiszterrel, Szalman Kursiddal, aki vasárnap érkezik  Magyarországra.

Az évenként megrendezett nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak széles körével foglalkoznak, értékelik az előző időszakot és megtárgyalják a következő év munkájának irányait. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője korábban elmondta: az eseményen 107 magyar misszió vezetője vesz részt. Csaknem negyven előadást hallgatnak meg. A tervek szerint az értekezleten minden tárcavezető felszólal.

A nagykövetek tanácskozásán tavaly a kormányfő arról beszélt, hogy „szerényen, de magabiztosan állíthatjuk”, válságkezelésben jobbak vagyunk, mint azok az országok, „ahonnét a válság jön”, és ami kezdetben rövid lefolyásúnak tetszett, de immár látszik, hogy kitart a következő „tíz, tizenöt, húsz” évre. A kormányfő már 2012-ben sikertelennek nevezte az európai válságkezelést. „A legnagyobb remény, amiért érdemes imádkozni, hogy a rossz európai válságkezelés ne húzzon vissza minket” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik