Belföld

Gigatender – így repülne a kormány

Katonai-helikopter(960x640)(3).jpg (helikopter, )
Katonai-helikopter(960x640)(3).jpg (helikopter, )

Saját repülővel utaztatnák a magyar politikusokat – írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint mintegy ötmilliárd forintért, két teherszállító és egy személyszállító gépre már ki is írták a tendert a kiöregedő honvédségi szállító repülőgépek pótlására. A Magyar Honvédség öt Antonov 26-os teherszállító repülőgépéből csak kettő üzemképes – közölte a honvédelmi miniszter a parlament nemzetbiztonsági ülésén. Hende szerint három használt, 20 éves gépet vehetnének ötmilliárd forintért. A következő húsz évben így megoldott lenne a szállítófeladatok ellátása.

A repülőket a kormány is használhatná protokollcélokra, sőt, Hende szerint az államfő felvetette egy beszélgetésen, hogy a Brüsszel és Budapest között ingázó EP-képviselők utaztatása is olcsóbb lenne – ha az uniós testületek a magyar államnak is megtérítik a képviselők utazási költségeit. A Népszabadság értesülései szerint a háromgépes repülőgéptenderre 2013 utolsó napjáig lehet jelentkezni, vagyis a vételi ajánlat még a 2014-es választások előtt megszülethet.

Az a hír már két éve is felröppent, hogy „repülőgéppel spórolna önmagán a kormány”. Az akkori – később cáfolt – információk szerint a kabinet tízmilliárd forintos repülőgép-vásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatta. A kormányszóvivő nemcsak a vásárlás, hanem a bérlés tervét is cáfolta.

Szállítóhelikopterek 100 milliárdért

A honvédségi szállítóhelikopter-tendernél a döntés már a következő kormányra maradna. Az exszovjet Mi-8-asok, Mi-17-esek üzemidejük végéhez közelednek. Hende szerint azok felújítása  nem megoldás, mert a problémát csak elodázná, az újakkal viszont a gond 40 évre megoldódna, és sokat lehetne spórolni a üzemeltetési költségeken is. Korábban azért utasították vissza az USA ingyen felajánlott UH-1-eseit, mert a kötelező felújítást és a cserealkatrészeket Magyarországnak kellett volna fizetnie. (Mint korábban az FN24 megírta: a honvédelmi miniszter a légi mentőknek is felajánlotta az amerikaiaktól várt helikoptereket, de a szolgálat sem akart élni a lehetőséggel, mivel a UH-1-esek olyan nehezek, hogy beszakíthatták volna a kórházak tetejét.)

A gépek hiánya miatt a honvédség nem tud segíteni a katasztrófahelyzetekben, az árvízi védekezésben és a tűzeseteknél. „Tehát ezért kellenek elsősorban helikopterek, nem azért, hogy a katonák játszadozhassanak vele” – hangsúlyozta korábban a miniszter.

Egy időben fölvetődött, hogy olasz gyártású Agusta helikoptert vásárolnak – erről folytak ígéretes tárgyalások, ám végül, az átláthatóság miatt az a döntés született, hogy nyílt beszerzési eljárást hirdetnek. Ez várhatóan ősszel megtörténik. Erre jutottak még májusban a négy parlamenti párt által tartott egyeztetésen. A tervek szerint még a kiírás előtt újabb négypárti egyeztetés lesz az ügyben, hogy a látszatát is elkerülje a kormány annak, a tendert egy gyártóra írta ki. A nyertes kiválasztása már az új kormány feladata lenne. Nehezebb kérdés a finanszírozásé, ugyanis erre nincs tartaléka a minisztériumnak, amelynek a büdzséje az elmúlt egy évtizedben szinte folyamatosan csökkent, így a két tender 105 milliárdos költségére a jövő évi költségvetésben kell majd fedezetet biztosítani – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik