Belföld

Felmérték Tavares igazságát

65 százalék 61 százaléka mondta azt, hogy "igazságtalan, nem korrekt" a dokumentum.

Az Európai Parlament július 3-án fogadta el azt a Rui Tavares zöldpárti EP-képviselő (a képen) által készített jelentést, mely az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgálta. A dokumentum nagy vitát indított el a hazai és a nemzetközi politikai színtéren – emlékeztet a Századvég, amely legfrissebb kutatásában a jelentés ismertségét, társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt magyarok körében.

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a lakosság csaknem kétharmada (65 százalék) hallott a Magyarországról szóló Tavares-jelentésről, amit a témában véleményt formálók többsége (61 százalék) igazságtalannak tart. Azoknak, akik hallottak a Tavares-jelentésről, 67 százaléka részben vagy teljesen tisztában van azzal, hogy a dokumentum mire vonatkozik, mit kritizál. A releváns válaszok megoszlásának vizsgálatából kiderül, hogy a témát ismerő és véleményt formáló lakosság többsége (61 százaléka) igazságtalannak (nem korrektnek) tartja a Tavares-jelentést Magyarországgal kapcsolatban, és 39 százalék azok aránya, akik szerint igazságos a dokumentum tartalma.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatásában július 3. és 4. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett. Az elemzésében közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalék-ponttal térhetnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik