Belföld

Parlamenti zárás: Ádertől Pelikán elvtársig

áder a parlamentben (áder jános, parlament, )
áder a parlamentben (áder jános, parlament, )

Az Országgyűlés pénteken válaszol a Tavares-jelentésre és az államfő kifogásaira is.

A Ház nyári szünet előtti utolsónak szánt ülése reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Hidvéghi Balázs veheti fel mandátumát a Fidesz-frakcióban. A párt stratégiai igazgatóhelyettese a képviselőségről májusban lemondó kereszténydemokrata Stágel Bence helyét foglalhatja el a parlamentben.

Ezt követően a kormány Áder János köztársasági elnök kifogásaira válaszoló módosításairól tartanak vitát. A parlament a kabinet változtatásainak megtárgyalása után új formában fogadhatja el az egyszer már megszavazott takarékszövetkezeti integrációt, valamint az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításokat és az egyházügyi törvényváltoztatást.

Zárószavazás lesz még arról a házszabály-módosításról is, amelynek értelmében ismét lehet frakciója az LMP-nek, továbbá dönthetnek arról a kormánypárti kezdeményezésről, amely hét országgyűlési választókerület határán pontosítana. Az előzetes napirend alapján a Ház ősszel folytathatja munkáját.

A parlament emellett határozati javaslatot fogadhat el A Magyarországot megillető egyenlő elbánásról címmel. Az Országgyűlés az előterjesztés megszavazásával az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentésre válaszul kimondaná: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

A képviselők többször heves szóváltásba torkolló vitát folytattak csütörtökön este a kormánypárti országgyűlési határozati javaslatról, annak elfogadása nem kérdéses, noha ahhoz többen is módosító javaslatot nyújtottak be. Volner János (Jobbik) módosíttatná az uniós csatlakozási szerződést, az MSZP pedig teljesen visszájára fordítaná az eredeti szöveg értelmét, tudomásul véve az EP állásfoglalását.

A tanútól a Tavares-jelentésig

A PM két politikusa viccet csinát az eredeti fideszes előterjesztésből. Olyan módosítást nyújtott be, amely szerint „egy paksi csőszkunyhóban Viviane Reding és Bajnai Gordon a Szent Koronát ürgebőrbe kötve átadta a Bilderberg-csoportnak”, illetve hogy „az 53 százalékos többséggel való visszaélés a Fidesz-KDNP kizárólagos jogosultsága”.

Az eredeti előterjesztéshez Karácsony Gergely és Szilágyi László azt is hozzáfűzte, hogy „A gazdasági érdekeknek alávetett törvényhozás a Fidesz-KDNP privilégiuma . Hogy ezt mindenki számára világossá tegyük, a trafik-törvény legnagyobb nyertesének, a Continental Dohányipari Zrt vezetőjének számítógépéről küldtük el a törvény szövegét egyeztetésre Brüsszelbe. Indokolásuk szerint módosító javaslatuk célja leleplezni, milyen összeesküvések állnak a Tavares-jelentés elfogadásának hátterében, illetve hogy mindenki számára világossá tegyék, „hogy amit nem szabad az Európai Uniónak, azt szabad Orbán Viktornak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik