Belföld

100 ezerbe fáj Orbán idézete

Forint(1)(1)(960x640).jpg (Forint)
Forint(1)(1)(960x640).jpg (Forint)

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja a büntetést.

Összesen 100 ezer forintos bírságot kapott  a független Szabó Tímea és Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai saját idézetét mutatták fel Orbán Viktornak úgy, hogy az „Európai Unió”-t „Magyarország”-ra cserélték benne. A PM elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz korlátozni próbálja az ellenzéki képviselők véleménynyilvánítási jogát.

A két politikus akkor tartotta fel a transzparenst, amikor a kormányfő éppen az „Európai Parlament igazságtalan döntéséről” címmel napirend előtt beszélt az Országgyűlésben múlt héten. A „Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a többség visszaél a hatalmával” szöveggel a miiniszterelnöknek a strasbourgi vitában tett kijelentésére utaltak, amely szerint a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével. A transzparenst az Országgyűlés személyzete vitte ki a teremből.

A parlament ezt követően fogadta el a Fidesz határozati javaslatát „A Magyarországot megillető egyenlő elbánásról” címmel. Az Országgyűlés az előterjesztés megszavazásával az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentésre válaszul kimondaná: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót. A PM két politikusa viccet csinált a fideszes előterjesztésből. Olyan módosítást nyújtottak be, amely szerint „egy paksi csőszkunyhóban Viviane Reding és Bajnai Gordon a Szent Koronát ürgebőrbe kötve átadta a Bilderberg-csoportnak”, illetve hogy „az 53 százalékos többséggel való visszaélés a FideszKDNP kizárólagos jogosultsága”.

Az eredeti előterjesztéshez Karácsony Gergely és Szilágyi László azt is hozzáfűzte, hogy „a gazdasági érdekeknek alávetett törvényhozás a Fidesz–KDNP privilégiuma. Hogy ezt mindenki számára világossá tegyük, a trafiktörvény legnagyobb nyertesének, a Continental Dohányipari Zrt vezetőjének számítógépéről küldtük el a törvény szövegét egyeztetésre Brüsszelbe.” Indokolásuk szerint módosító javaslatuk célja leleplezni, milyen összeesküvések állnak a Tavares-jelentés elfogadásának hátterében, illetve hogy mindenki számára világossá tegyék, „hogy amit nem szabad az Európai Uniónak, azt szabad Orbán Viktornak”.

 


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik