Belföld

Elképesztő tömeg a melegfelvonuláson

Melegfelvonulás (Melegfelvonulás)
Melegfelvonulás (Melegfelvonulás)

Sosem voltak még annyian a budapesti melegfelvonulás, mint idén. De a balhé most sem maradt el.

A 18. LMBTQ (azaz meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer) felvonulás 16 óra után pár perccel indult a Hősök teréről. A résztvevők az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Honvéd utca – Markó utca – Olimpia park útvonalon haladtak. Az esemény miatt jelentős forgalomkorlátozásokat vezettek be Budapesten és hatalmas volt a rendőri készültség. A hvg beszámolója szerint már jóval a rendezvény kezdete előtt készenléti és lovasrendőrök tömege állomásozott a Városligetben, a Műcsarnok mögött.

A Hír24 helyszíni tudósítója elmodta: a felállított kordonok miatt az ellentüntetőknek esélyük sem volt a menet közelébe férközni. AZ Andrássy út mellékutcáiban egyébként munkatársunk cirka 50 ellentüntetőt látott, akik “Mocskos buzik” és “Ide gyertek, zsidók!” skandálással “színesítették” a napot. A felvonulók azonban szolíd becslések szerint is több ezren voltak. Rendbontás nem történt, bulihangulat uralkodott.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

A tömegben feltűnt Nádasdy Ádám, Kulka János, Lang Györgyi és Steiner Kristóf is. Több politikus is a felvonulókkal tartott. Így Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Török Zsolt, az MSZP szóvivője, valamint  Juhász Péter, a Bajnai Gordon vezette  Együtt 2014 társelnöke.

A menetet rendőrök vezették fel, őket két kemion követte. A résztvevőknek több száz héliumos lufit osztottak szét, amelyekben üzenetek is voltak. A léggömböket végül az Oktogonnál engedték fel. Negyed hét körül aztán a tömeg megérkezett a célállomásra, a Margit híd pesti hídfőjéhez, az Olimpiai parkba, ahol több civil szervezet sátrakat állított fel, a tervek szerint pikniket tartanak. Az Index beszámolója szerint itt már nem lehetett csatlakozni a résztvevőkhöz. A helyszínt kordonok zárták körül. Tudósítóink szerint miután a tömeg oszlani kezdett, volt fél tucat ellentüntető és némi szájkarate volt a Falk Miksa utca és a körút sarkán. A szélsőségesek autókat rugdostak, a Szemere utcánál pedig elégettek egy papírból készült szivárványos zászlót. Később aztán a körút és a Bihari János utca sarkán megvertek három embert. Erről bővebben itt olvashat.


Katt a képre!

Politikusok és a melegbüszkeség

A szervezők korábban a felvonulásra elhívták Orbán Viktor miniszterelnököt és Tarlós István főpolgármester is, ők azonban nem vettek részt az eseményen. Gyurcsány Ferenc tegnap videoüzenetben támogatásáról biztosította a résztvevőket. Szombat délelőtti közleményükben a szocialisták tették ugyanezt, s közölték, részt is vesznek a felvonuláson. A Fidesz korábban azt közölte: a homoszexualitás magánügy, a párt nem kíván ebből közügyet csinálni. Szerintük a Budapest Pride kapcsán mindenkit megillet a jog ahhoz, hogy ezen a rendezvényen részt vegyen, ahogyan ahhoz is, hogy távol maradjon. A KDNP arra kérte a felvonulókat, ne provokálják a velük nem tartó embereket, családokat és közösségeket. A melegekkel tartó politikusokat a kisebbik kormánypárt elítélte. A Jobbik alig egy órával a melgefelvonulás kezdete előtt rendezett gyűlést az Erzsébet téren a Bajtársiasság napján. Az Index szerint a jobbikos gyűlés után a társaság fele, nagyjából száz ember, az Erzsébet téren maradt. Mindannyian, kb. 100 ember, fekete pólót vettek föl, és egy Turán feliratú pólót viselő gárdaparancsnok utasításait követve felsorakoztak a Bajcsy-Zsilinszky úti kordonnál, ahol egy ideig rendőrökkel néztek farkasszemet, de végül a meleg büszkeség menete minden gond nélkül haladt el mellettük.

“Csak ne legyen kötelező”

A héten egyébként a parlamentben kérdeztük a képviselőket arról, ott lesznek-e a melgefelvonuláson. A lelkesedés nem volt túl nagy, alig találtunk olyan képviselőt, aki azt mondta, elmegy. Véleménye azonban mindenkinek volt. Tanulságos videó:

Olvasói sztorik