Belföld

Változik a táppénz

orvos (egészségügy, )
orvos (egészségügy, )

Még a héten rábólinthat a parlament az új szabályokra.

Kapcsolódó cikkek

A tervek szerint hétfőtől változna a táppénz számítása. A Világgazdaság szerint a jövőben minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. A jövedelemadatokat ezentúl nem a foglalkoztatóknak kell megadniuk, hanem az adóhivatal küldi meg az OEP-nek.
Az ellátás összege főszabály szerint a jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 napi jövedelem lesz. Amennyiben valakinek nincs ennyi jogviszonya, akkor a táppénzre jogosultságot közvetlenül megelőző 180 napi jövedelem képezi az ellátási alapot. Akik az adott fél éven belül váltottak munkahelyet, azoknál csak az aktuális kereset számít a táppénz kiszámításánál. Aki pedig még fél év munkaviszonyt sem tud felmutatni, annál a minimálbérhez igazítják a táppénzt – olvasható a lapban.

A Világgazdaság emlékeztet arra is, hogy hét év alatt felére esett a betegállományban lévők száma. Egy korábbi cikk szerint is többet dolgozunk, mint korábban, mostanság évi 255 napot töltünk munkában, a kilencvenes évek elején ez csak 213 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik