Belföld

228 ezer forintot érhet az első gyerek

terhesseg(960x640)(2).jpg (terhesség, )
terhesseg(960x640)(2).jpg (terhesség, )

A kormány családpolitikai programja szerint a mostani 64 ezer helyett 228 ezer forinttal támogatnák az első gyermek megszületését. Rugalmas lehet a gyed, és kétszeresére nőhet a szocpol összege.

Bő egy hete jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, hogy hamarosan a kormány elé kerülhet egy gyermekvállalást ösztönző „demográfiai intézkedéscsomag”. Most részletek is kiderültek.

A kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz kedden az ATV Start műsorában azt mondta, rugalmas gyed bevezetését javasolja. Ezenkívül két év járulékmentesség járna azoknak a kismamáknak, akik a gyed után visszamennek dolgozni. Jelenleg a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók mentesülhetnek két évig a járulékfizetés alól, ha kismamát vesznek fel, a harmadik évben pedig csak a fele járulékot kell fizetniük.


Fotó: MTI / Földi Imre

Mivel a nők egyre később szülik meg az első gyereküket, köztük a felsőfokú végzettségűek is, tervezik azt is, hogy a jövőben az egyetemen töltött idő is beszámíthatna a gyednél a munkaviszonyba. Ezt az időszakot diplomás minimálbérrel vennék figyelembe. Továbbá kollégiumi és lakástámogatást is kaphatnának majd a gyermeket vállaló egyetemisták.

Szó van arról is, hogy a mostani 64 ezer forintos anyasági segély helyett 228 ezer forintot folyósítanának az első gyermek születésekor. Révész a szlovákiai példára hivatkozott, ahol ezer euró a juttatás. A cél az lenne, hogy a magyar nők is ennyit kapjanak majd.

Említette azt is, hogy a szociálpolitikai kedvezményt megdupláznák. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi 800 ezer forint helyett 1,6 millió forint lenne a kezdő összeg, s a gyermekek számától függően a támogatás az 5,6 millió forintot is elérhetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik