Belföld

Így serkentené a kormány a szülési kedvet

terhes(210x140)(1).jpg (terhes)
terhes(210x140)(1).jpg (terhes)

Kiterjesztenék a családi kedvezményt és a szocpolt, rugalmas lenne a gyes és a gyed, emelkedne a terhességi gyermekágyi segély összege is. Lehet, hogy a szülésre ösztönző műsorok sugárzását is előírnák.

Hétfőn jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy a kormány radikálisan növelné a gyermekszámot, azonban arról nem mondott részleteket, hogyan. Annyi derült csak ki, hogy ösztönöznék, minél hamarabb szülessen meg az első gyermek, s aztán kövesse még kettő.

A Figyelő értesülései szerint vizsgálják annak lehetőségét, hogy a családi adókedvezményt kiterjesszék. A kismamák munkaerőpiacra való visszatérését segítheti az is, hogy a családi napközik támogatása mellett visszahozzák a munkahelyi napközik intézményét, amely ugyanúgy megkaphatná az állami normatívát.

Ezenkívül a szocpol kiterjesztése, valamint a rugalmas gyed és a gyes bevezetése is lehetséges. Lenne egy mindenkinek járó alapjuttatás, és megszüntetik a jelenlegi büntető szabályozást. Az alapjuttatáson túli támogatások összegét lehetne például a GDP alakulásához kötni.

Úgy tudják, szó van a terhességi gyermekágyi segély nagy összegű emeléséről is. Vita egyelőre arról van, hogy az első vagy a második gyermek után adjon az állam jelentős összeget. A jelenlegi szintet a minimálbér kétszeresére vagy a nemzetgazdasági bruttó átlagbérre emelnék. Ez nagyjából 200-220 ezer forintot jelentene.

Egy másik javaslat szerint az országos sajtó számára a születések számát ösztönző tematikájú műsorok sugárzását is előírnák.

A tervekről bővebben a lap csütörtökön megjelenő számában olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik