Gazdaság

Iskolagyümölcs-mutyi: maffiamódszerekre panaszkodnak a kistermelők

Az MSZP-s Veres János keddi sajtótájékoztatóján „mutyigyanúsnak" nevezte az iskolagyümölcs-programra kiírt közbeszerzést, ezért az eljárás felfüggesztését kezdeményezte a Közbeszerzési Hatóságnál – adta hírül az MTI. Az új közbeszerzés visszásságainak az FN24 is utánajárt, a kistermelők maffiamódszereket emlegetnek.

Magyarországon 2009-ben indult az úgynevezett iskolagyümölcs-program, melynek keretében a termelők látták el a kisiskolásokat friss gyümölccsel. A program közel 400 ezer alsótagozatos kisiskolást érintett, és hazánkban kiemelkedően jól teljesített: növekedett a gyerekek gyümölcsfogyasztása, a kistermelők is elégedettek voltak.

Az évek óta szinte ugyanúgy működő rendszer az iskolákra bízta, hogy kikkel szerződnek a gyümölcsök beszerzésére és szállítására, tulajdonképpen csak két feltétel volt. Az egyik, hogy a szállító ne kereskedő legyen, hanem termelő (vagy termelői csoport, termelői szervezet). A másik, hogy csak az jelentkezhetett, aki a program keretében szállítható termékek közül legalább egy termék termesztésére területalapú támogatást kapott.

Aztán januárban államosították az iskolákat, és a főnök innentől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) lett. A változás miatt első körben módosították a Vidékfejlesztési Minisztérium ide vonatkozó rendeletét: ez alapján innentől a KIK-kel kell majd szerződést kötni. A termelőket illetően ezenkívül különösebb változást nem iktattak be, a szerződni vágyókra vonatkozó feltételeket ez a módosítás egyáltalán nem változtatta meg.

4 milliád forintos biznisz

Nem úgy a KIK, amely ahelyett, hogy újrakötötte volna az eddigi szerződéseket, vagy legalább kikérte volna az iskolák véleményét arról, hogy kikkel kellene szerződni, az árubeszerzésre egy olyan közbeszerzést írt ki, amelynek feltételeit a kistermelők szerint csak egyetlen cég tudja majd teljesíteni. A tét nagy, a program költségvetése a 2013/14-es tanévre 13 millió euró, 4 milliárd forint.

Íme, néhány új feltétel:

– A részvételre jelentkezőnek a hirdetmény feladását megelőző 3 évben teljesíteni kellett összesen legalább 350 millió forint értékű zöldség-gyümölcs szállítására vonatkozó szerződést, valamint egy legalább 22 millió forint értékű zöldség- gyümölcs promócióra vonatkozó szerződést

– A részvételre jelentkező mérleg szerinti eredménye a hirdetmény feladását megelőző 3 lezárt üzleti év egyikében sem lehetett negatív, bármely számláján az elmúlt két éven belül 1 napnál hosszabb sorban állás nem fordulhatott elő, és a számlavezető pénzügyi intézményeinél az elmúlt két évben sem lehet lejárt hiteltartozása

„Egy kistermelő hogy érjen el 350 millió forintos úgymond árbevételt az iskolagyümölcs-programból? Én 60 iskolába szállítottam, ez 27 millió forint volt, nem 350 millió” – panaszkodott egyik forrásunk. Teljesíthetetlen elvárásnak nevezte a közbeszerzésben lévő feltételeket az egyik termelői értékesítő szövetkezet (tész) vezetője is. Mint fogalmazott, „nincs olyan szövetkezet, amely ennek a kiírásnak megfelelne”. Hozzátette: külön izgalmas, hogy az újonnan alakult cégeknek a fenti feltételeknek nem kell megfelelni, esetükben csak egy feltétel van a gazdasági adatokat illetően: az, hogy árbevételük kevesebb legyen, mint 1,5 milliárd forint.

„Naivság lenne elindulni. Mi nem is indultunk el, pedig már a kezdetek óta részt veszünk a programban. Szívügyemnek tekintettem, és boldog voltam, hogy végre eljutott a gyümölcs a gyerekekhez. Egy jól működő rendszert ver most szét a KIK” – tette hozzá a tész-vezető, aki szerint „nagyon elő volt készítve ez a történet”. Hozzátette, az, hogy lesz közbeszerzés, „annyira titokban volt tartva, hogy senki nem tudott róla”.

Maffiamódszerek? Simonka György?

„Már mindenki tudja, hogy ki fogja megnyerni” – mondta az FN24-nek több kistermelő, ám azt egyikük sem akarta elárulni, hogy kinek a cégéről van szó. Egyik informátorunk elöljáróban csak annyit mondott, hogy „egy politikusnak is köze van hozzá”.

Forrásaink arról is beszámoltak, hogy már esetükben is elindult a trafikmutyinál tapasztalt folyamat: tudnak olyan termelőszövetkezetről, amit már felhívtak, hogy ne aggódjanak, 10 százalékért tovább szállíthatják a gyümölcsöt az iskolásoknak.

Míg a kistermelő nem szívesen beszélt arról a cégről, amelyre szerinte ki volt írva a közbeszerzés, addig a lapunknak nyilatkozó tész-vezető azt mondta, a válaszokat a Magyar Iskolagyümölcs Kft. környékén kell keresni. Ezt a céget említette Veres János is, aki keddi sajtótájékoztatóján „mutyigyanúsnak” nevezte a közbeszerzést.

A ceginfo.hu szerint a cég idén áprilisban alakult, tulajdonosa két tész. Az egyik a Paprikakert Tész, a másik az Interfruct Tész. A Paprikakert Tész Kft.-ben a hvg.hu szerint 2011-es vagyonnyilatkozata alapján Simonka György, Pusztalottlaka fideszes polgármestere rendelkezett érdekeltséggel.

Kedd reggel írásban megkerestük a KIK-et, hogy megtudjuk, miért volt szükség a feltételek ilyen jellegű bővítésére, szigorítására – válaszukat várjuk, amint megérkezik, közöljük. Az ügyben Simonka Györgyöt is keressük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik