Belföld

T. Ház: elfogyhat a tiszteletdíj a tiszteletlenség miatt

A parlamenti botrányokért a házelnök által kiosztott pénzbüntetéseket levonják a képviselői tiszteletdíjból.

Az ellenzék szerint Kövér László eddig törvénysértően büntette a renitens honatyákat, akik nem is fizették be a rájuk kirótt büntetéseket. Érvelésük szerint az országgyűlési törvény kimondja, hogy a képviselők a bíróság vagy a hatóság előtt nem vonhatóak felelősségre a képviselői megbízatással összefüggő véleménynyilvánításuk miatt.

A jövőben pénzbírság helyett a képviselő havi tiszteletdíját csökkentik, ha megsérti az Országgyűlés tekintélyét, miután a kormánypárti többség elfogadta a mentelmi bizottság KDNP-s elnökének javaslatát. Az országgyűlési törvény alapján azokat a képviselőket büntethetik meg, akik a Ház tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használnak. A büntetés összege továbbra sem haladhatja meg a képviselő havi tiszteletdíjának harmadát, de többször is kivethető, így több, a házelnök által kifogásolt tett vagy szó után a tiszteletlenség ára a teljes tiszteletdíj is lehet.

Kövér László házelnök eddig hétszer büntetett képviselőt. Először a szocialista Szanyi Tibort bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíja harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. Ezután a Párbeszéd Magyarországért (PM) két képviselője, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter kapott összesen 235 ezres bírságot, amiért egy „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblával tiltakoztak az ülésteremben a trafiktörvény elfogadása és a közérdekű adatok kiadási rendjének megváltoztatása miatt.

A PM-hez tartozó Dorosz Dávidot és Szabó Rebekát 70-70 ezer forintra büntették, amiért egy „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” feliratú táblát vittek az ülésterembe, miután a Ház határozott a trafiktörvény módosításáról. Kétszer bírságolták meg a jobbikos Novák Elődöt, akit előbb 50 ezer forintra büntettek a „szocionista” szó használatáért, majd 70 ezerre, amiért cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét.

A fideszes L. Simon László egy lapunkban hamarosan megjelenő kerekasztal-beszélgetésen külön is kitért arra, hogy Nováknak nagyon is kijár a büntetés, mert a jobbikos képviselő beszólásaival nagyon sok kárt okoz az országnak. Kövér házelnök korábban azt mondta: nemcsak a parlamentben, a közbeszédben is eldurvult a képviselők stílusa, miközben képmutató szónoklatok hangzanak el az emberi méltóság tiszteletéről.

Az Országgyűlés elnöke egy interjúban úgy vélte: egy parlamenti képviselőnek leginkább példát kellene mutatnia, nem felvenni ezt a modort: „Erre biztatnám képviselőtársaimat, ha azonban szükséges, alkalmazni fogom az új házszabály által biztosított szankciórendszert.” Mint mondta: 2010-ig az Országgyűlés tagjai „betartottak bizonyos normákat, így nem volt szükség szigorításra a házszabályon. Sajnálatos módon azonban 2010-ben egy új politikai stílus honosodott meg a parlamentben. Köszönhető ez mondjuk az LMP-nek és a Jobbiknak, amelyek teljesen elutasították az elmúlt húsz év módszereit.” A házelnök hozzátette: Szanyi Tibor „egy önálló intézmény, aki nélkül egészen jól meglenne a magyar Országgyűlés, de azért igyekszünk elviselni őt is”.

Korábban Kövér letiltotta Szanyi Tibor interpellációját trafikügyben, mert szerinte az ellenzéki képviselő kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét. A szocialista politikus a letiltást példátlannak nevezte, mert szerinte egyetlen olyan kifejezés sem szerepelt interpellációja szövegében, amelyet kormánypárti politikus ne használt volna már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik