Belföld

Ne ugassál kis köcsög! – Top 10 bunkóság a Parlamentben

Kövér Lászlónak nem tetszik a stílus, amit a Parlamentben tapasztal, pedig köteleket rajta kívül senki nem emlegetett. A finom modoráról híres házelnök emiatt interpellációkat tilt le, legutóbb például Szanyi Tiborét. Kövérnek furcsa mód csak az ellenzéki bunkóságok tűnnek fel, pedig a fideszesek stílusa is hagy kivánni valót maga után. Top 10 bunkóság, amelybe hogy-hogynem Kövér is belefért.

Nemcsak a parlamentben, a közbeszédben is eldurvult a képviselők stílusa, miközben képmutató szónoklatok hangzanak el az emberi méltóság tiszteletéről – mondta a Kisalföld című megyei napilapnak az Országgyűlés elnöke. Az interjúban Kövér László úgy vélte: egy parlamenti képviselőnek leginkább példát kellene mutatnia, nem felvenni ezt a modort: “Erre biztatnám képviselőtársaimat, ha azonban szükséges, alkalmazni fogom az új házszabály által biztosított szankciórendszert.”

Mint mondta: 2010-ig az Országgyűlés tagjai “betartottak bizonyos normákat, így nem volt szükség szigorításra a házszabályon. Sajnálatos módon azonban 2010-ben egy új politikai stílus honosodott meg a parlamentben. Köszönhető ez mondjuk az LMP-nek és a Jobbiknak, amelyek teljesen elutasították az elmúlt húsz év módszereit”. A házelnök hozzátette: Szanyi Tibor “egy önálló intézmény, aki nélkül egészen jól meglenne a magyar Országgyűlés, de azért igyekszünk elviselni őt is”.

Kövér elégedetlenkedése kapcsán megnéztük, melyek voltak az utóbbi évek legbunkóbb hozzászólásai a Parlamentben. A Top 10-es listában maga az elégedetlenkedő is helyet kapott, a szocialistáknak címzett mondataiért.

1. Anyád!

A hvg.hu írta meg, hogy a mostani parlamenti ciklusban anyázásig eddig még csak egyvalakinek sikerült eljutni, Wittner Máriának, aki az MSZP-t szapulta ily módon. Rétvári Bence államtitkár válaszolt egy interpellációra, ami nemtetszést váltott ki az MSZP-s képviselők körében, mire az 1956-os forradalmár Wittner, azt kiabálta be: “Anyád! Ez nem kommunista párt.”

2. Mit pofázol bele, kisanyám?

Országos botránnyá duzzadt a szintén fideszes Tasó László megnyilvánulása, amit az akkor még LMP-s Szabó Tímeához intézett. Jávor Benedeknek Tasó először azt kiabálta oda, hogy “nyaligátor”, majd miután Szabó rászólt, hogy ezt nem kéne, a képviselő neki is odaszólt. “Mit pofázol bele, kisanyám”kérdezte a jól nevelt képviselő.

3. Ne ugassál, kis köcsög

A fenti kedveskedés ugyancsak egy fideszes szájából hangzott el. A köcsögözést Bánki Eriknek köszönhetjük, aki a jobbikos Novák Elődöt szólította meg így. Mindezt egyébként a Jobbik szerint a sporttörvény vitájában mondta a fideszes képviselő.

4. Patkány, de nem azért, mert zsidó

Vágó Gábor mikroblogja szerint ez is elhangzott már Kövér László parlamentjében. A megjegyzést Steiner Pál szocialista képviselőnek címezte egy jobbikos képviselő.

5. Visszatért a kutya a hányásához

Kitett magáért Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. Ő a gyöngyöspatai botrány után mondta azt az LMP-ről, hogy “Mondhatnám úgy is, hogy visszatért a kutya a hányásához”. Ezt Vona azért mondta, mert szerinte az LMP az SZDSZ útjára tévedt. Vona utóbb azt monda, a Szentírásból idézett, kár, hogy ez így egyáltalán nincs benne.


Zagyva György Gyula
Fotó: Kummer János

6. Ezt majd a folyosón megbeszéljük

A hamisítatlan kocsmai hangulatot a jobbikos Zagyva György Gyula hozta be a Parlamentbe. A Jobbik képviselője előbb számon kérte a KDNP határon túli magyarok iránti elkötelezettségét, majd egyfajta fenyegetésként a következőkkel búcsúzott: Ezt majd a folyosón megbeszéljük.

7. Szanyi bemutat

Természetesen a szocialisták sem maradtak ki az össznépi bunkóskodásból, Szanyi Tibor például szavak helyett egyszerűen bemutatott kollégáinak. Szanyi a belügyi államtitkárt interpellálta, amiért szerinte indokolatlanul magas büntetést rótt ki a rendőrség a Parlament bejáratát korábban elálló diákokra. Ezután jól be is mutatott a tőle balra ülő képviselőknek. Szanyi azt mondta, a jobbikosok rasszista megjegyzéseit értékelte így.

8. Menjetek a picsába

Varga László hasonlót közölt 2010 végén, bár ő szavakkal, miután a parlament alelnöke rövid tárgyalás után berekesztette a sztrájktörvény általános vitáját, holott még többen jelezték, hogy szeretnének hozzászólni. Az MSZP képviselője erre úgy reagált: menjetek a picsába. Később elnézést kért a mondatért.

9. A te kurva anyádat

Mondta Tarlós István még 2008-ban, fideszes képviselőként a budapesti Városházán, és nem a parlamentben. Listánkban mégis helyet kapott az azóta főpolgármesterré váló Tarlós. Mégpedig azért, mert utóbb úgy magyarázta a dolgot, hogy ő valójában “Rejtő Jenő-i stílusban válaszolt”.


Fotó: MTI / Kovács Attila

10. Grátisz: Kövér László

Pikáns, de a listából nem maradhat ki a stílusra nagyon érzékeny Kövér László sem. A házelnök közvetlenül Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása után a szocialistáknak címezve a mondandóját azt közölte: “Önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek ebben az Országgyűlésben.” Kövér utóbb bocsánatot kért kijelentéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik