Belföld

A nyelvőr Kövér meglenne Szanyi nélkül

kövér lászló (kövér lászló, )
kövér lászló (kövér lászló, )

A házelnök a képmutatásról és az eldurvult képviselői stílusról.

Nemcsak a parlamentben, a közbeszédben is eldurvult a képviselők stílusa, miközben képmutató szónoklatok hangzanak el az emberi méltóság tiszteletéről – mondta a Kisalföld című megyei napilapnak az Országgyűlés elnöke. Az interjúban Kövér László úgy vélte: egy parlamenti képviselőnek leginkább példát kellene mutatnia, nem felvenni ezt a modort: “Erre biztatnám képviselőtársaimat, ha azonban szükséges, alkalmazni fogom az új házszabály által biztosított szankciórendszert.”

Mint mondta: 2010-ig az Országgyűlés tagjai “betartottak bizonyos normákat, így nem volt szükség szigorításra a házszabályon. Sajnálatos módon azonban 2010-ben egy új politikai stílus honosodott meg a parlamentben. Köszönhető ez mondjuk az LMP-nek és a Jobbiknak, amelyek teljesen elutasították az elmúlt húsz év módszereit”. A házelnök hozzátette: Szanyi Tibor “egy önálló intézmény, aki nélkül egészen jól meglenne a magyar Országgyűlés, de azért igyekszünk elviselni őt is”.

Korábban Kövér letiltotta Szanyi Tibor interpellációját trafikügyben, mert szerinte az ellenzéki képviselő kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét. A szocialista politikus a letiltást példátlannak nevezte, mert szerinte egyetlen olyan kifejezés sem szerepelt interpellációja szövegében, amelyet kormánypárti politikus ne használt volna már.

A házelnök egyébként a jobbikos Novák Elődre 50 ezer, két, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független országgyűlési képviselőre – Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára – pedig 70-70 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja. Kövér László indítványait vasárnap tették közzé a parlamenti honlapon. A Novákot érintő javaslat szerint a jobbikos az Országgyűlés május 21-ei ülésén kirívóan sértő kifejezést használt. Aznap a képviselő “szocialista vagy szocionista” képviselőkről beszélt. A jobbikos szerint inkorrekt, hogy minden figyelmeztetés nélkül, rögtön pénzbírsággal sújtaná egy felszólalása miatt Kövér László házelnök. Novák Facebook-oldalán közölte: nem változtat szókimondásán a “szájzárbírság”.

Kövér szerint Dorosz Dávid és Szabó Rebeka ugyanaznap az Országgyűlés rendjét sértette meg, amikor a trafiktörvény módosítása után Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. A parlament korábban összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a PM másik két képviselőjére, mert egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblával tiltakoztak az ülésteremben a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen. Karácsony Gergely és Szilágyi Péter egyébként vitatja a bírság jogalapját, a büntetést egyelőre nem is fizette be.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használnak. A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Rubovszky György csütörtökön azt javasolta, pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíját csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik