Belföld

Kedden tetőzik a Duna Budapesten, rekordvízszint várható

árvíz (árvíz, )
árvíz (árvíz, )

Az esti földrengés nem befolyásolja a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatták a védvonalak építését. Tovább emelkedett a Duna vízszintje az elmúlt órákban. Percről percre.

16.03 “Magyarország helytáll”

Epikus filmtrailerrel a védekezésért.

(Még Orbán Viktor is megosztotta a Facebookon.)

15.57 Több mint ezer sportoló ment volna védekezni

A Margitszigeten azonban elmarad a szervezett homokzsákpakolás. Bővebben itt.

15.55 Budapest, 2013. 06. 06., Szent Gellért tér

Ehhez nincs mit hozzátenni.

Fotó: Facebook/Kiss Anikó

15.48 Orbán Komáromnál irányítja a védekezést

Írja az MTI.

15.41 Kormánymegbízott: csak halaszthatatlan ügyben menjenek a Szigetközbe!

Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb a helyzet Győrújfaluban. Itt 200 katonával – köztük búváregységgel – és 100 hivatásos tűzoltóval erősítik meg a mintegy 300 tagú védekező csapatot.

15.37 Így fest a megáradt Duna Révkomáromnál

A hét végére várják az áradás tetőzését.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

15.21 20 milliárd koronás kár Csehországban

Mintegy 700 településen okozott kárt az idei árvíz Csehországban. A természeti csapás következtében kilenc ember halt meg, s a kitelepítettek száma mintegy 20 ezer. Az első becslések szerint az anyagi károk megközelítik a 20 milliárd koronát (csaknem 230 milliárd forintot) – ez az idei csehországi árvíz nem hivatalos mérlege csütörtökön délben.

15.11 A vadakat is menteni kell

A Gemenc Zrt. ezt írja:

A vadat a vízből nem lehet “menteni”, csak “halálba kergetni”. Segíteni azzal tudnak az érdeklődők, ha a minél nagyobb nyugalom biztosításában segédkeznek, elviselik a korlátozásokkal járó kellemetlenségeket.

A mintegy 15 ezer hektár ártéren fekvő Gemenci erdőben élő vadállományt a víz folyamatosan és fokozatosan szorítja ki a magaslatokra, az ármentett területekre. Az állomány élettere egy-két ezer hektárra szűkül. Intenzív etetés, viszonylagos nyugalom mellett az itt élő vadállomány túléli az árvizet.

15.01 Nincs EU-s pénz az árvízkárokra

Brüsszel nem tud anyagi segítséget nyújtani Közép-Európa árvíz sújtotta országai számára – írja a kitekinto.hu. Bővebben erre.

Korábban Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére. A kormány ezért várja azok jelentkezését, akik kárt szenvednek el az árvíz miatt.

14.59 Soron kívül csapnak le az árvízi csalókra

Az ügyészségek – a rendőrséggel együttműködve – soron kívül járnak el az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, továbbá az árvízi védekezési, mentési munkákat akadályozó bűncselekmények esetén. A Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte: a törvényi feltételek megléte esetén a bűncselekmény elkövetőjét azonnal bíróság elé fogják állítani.

14.52 Erdélyben is toboroznak

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács bejelentette: önkénteseket toboroz Erdélyben, akik a Magyarországon segítenének az árvízi védekezésben és a kárelhárításban.

14.41 Állnak a gátak Táton

A híresztelésekkel szemben az Esztergomhoz közeli Táton nincs kritikus helyzet. A Hír24 tudósítója a helyszínről jelenti, hogy a védekezés nagy erőkkel, a lakossággal és a Honvédséggel közösen folyik.

Fotó: Hír24

14.38 Az autópályák nincsenek veszélyben

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. által kezelt autópályák és autóutak a magyarországi folyószakaszok áradásai miatt nincsenek veszélyben, de a biztonság érdekében fokozottan ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett területeket – közölte a társaság.

14.27 Túl alacsonyak a fővárosi gátak

A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten – jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke. Az ártereken élőknek péntek délig kell felkészülniük az esetleges kitelepítésekre.

14.02 Egy hétig elzárják Kisoroszit

Néhány óra múlva víz zárja el Kisoroszit, csak csónakkal majd lehet bejutni, illetve légi úton lesz megközelíthető. Az árvízi védekezéshez a településen minden eszköz és ember rendelkezésre áll, az orvosi ellátástól kezdve az élelmiszerig.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tarnai Richárd a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, hogy Budakalász környékén nem engedik be a Barát-patak medrébe az árvizet, ezzel megóvva az ott élők ingatlanjait, és megóvva a békásmegyerieket is. Fővárosi területen kellett kiépíteni azt a gátat, amely elzárja a vizet, és amely a szakemberek szerint tartani fogja a vízmennyiséget – tette hozzá.

13.54 Eközben Németországban

Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

13.50 Bejelentkezés nélkül nem önkénteskedünk!

Budapest Főváros Védelmi Bizottsága arra kéri az árvízi védekezésben szerepet vállaló önkénteseket, hogy előzetes bejelentkezés nélkül ne jelenjenek meg a védekezési helyszíneken, mert a területre való belépést nem tudják biztosítani. A védekezési helyszíneken kizárólag azok vehetnek részt a munkálatokban, akik előzetesen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján az adott helyszínre és időpontra regisztráltak.

13.46 Rekordárvíz veszélyezteti a Hajós-Széchy Sportuszodát

Már háromzsáknyi szélességben és ötzsáknyi magasságban áll az ideiglenes gát a Hajós-Széchy Sportuszoda mellett, de a friss előrejelzések szerint további magasításra van szükség. Az uszodát üzemeltető Nemzeti Sportközpontok az önkéntesek segítségére is számít. A területet a Margit-híd irányából lehet megközelíteni, regisztrálni a sziget déli csúcsánál, az atlétikai centrumban kell.

13.15 Gyilkos a pesti közlekedés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a főváros belső területein és gerincútvonalain jelentősen megnőtt forgalom miatt az utasoknak számítaniuk kell az ott közlekedő buszjáratok szokásosnál hosszabb menetidejére. Ez a 2-es villamospótló, az 5-ös, 8-as, 9-es, 15-ös, 86-os, 112-es, 178-as buszokat és a 7-es buszcsaládot érinti a leginkább.

A BKK azt kérte: aki teheti, kerülje el Budapest belső területeit. Az észak-déli tranzitforgalomra a nagy kerülő ellenére az M0-s körgyűrűt javasolták, illetve a kötöttpályás közösségi közlekedést tanácsolták igénybe venni.

Részletek itt.

13.11 Baján 80 embernek kell elhagynia lakhelyét

Hajnalban Baja-Dunafürdőről 40 embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget 40 lakójának pedig pénteken reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét.

13.08 Másodfokú a készültség Tolnában

A készültség elrendelését a Duna, a Sió és a Nádor-csatorna áradó vízállása indokolta a Báta-Szekszárd, a Szekszárd-Paks és a Paks-Bölcske árvízvédelmi szakaszon. Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a Duna Tolna megyei szakaszán csütörtök reggelre egy nap alatt 51-54 centiméterrel emelkedett a folyó vízszintje.

12.55 Teljesen lezárták a budapesti Népszigetet

Korábban a szomszédos Újpest védelmi bizottságának döntése szerint a Népszigetet lezárták és megkezdték az ott tartózkodók kitelepítését. Időközben a XIII. Kerületi Védelmi Bizottság is lezáratta a szigetet – írja az ittlakunk.hu.

A Duna hullámterében és árterében senki, még saját felelősségére sem tartózkodhat. A hullámtérben, illetve az ártérben tartott állatok gazdái gondoskodjanak az állatok megfelelő ellátásáról és életfeltételeiről. Amennyiben az állattartó nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, a hatóság hivatalból elszállítja és elhelyezi az állatokat, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Fotó: Facebook/Pongrácz Gábor

12.51 Nő a menetidő a győri vasútvonalon

Csütörtök déltől az eddiginél lassabban közlekedhetnek a vonatok Komárom és Almásfüzitő között, ezért tovább nő a menetidő a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon – közölte a Mávinform az MTI-vel.

12.49 Így merül az A38 hajó

Élő közvetítés:


Live Video app for Facebook by Ustream

12.38 Vízállás UPDATE

Forrás: Hydroinfo

12.32 Várják a kárbejelentéseket

Magyarország európai uniós tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére.

Itt lehet jelentkezni: euszacivil@bm.gov.hu

12.23 Minden település megközelíthető autóbusszal Győr-Moson-Sopronban

Mecsér községbe a Mosoni-Dunán átvezető híd lezárása miatt csak az 1-es számú főút felől lehet eljutni, Gönyű település pedig az 1-es főút érintett szakaszának lezárása miatt csak kerülővel, Nagyszentjánoson keresztül közelíthető meg busszal. A Mosonmagyaróvár-Győr-Komárom-Esztergom vonalon egyelőre nem járnak a buszok

12.14 Mentik az ingóságokat Győrújfalun

A településen több család is elhagyja otthonát az ár elvonulásáig.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

12.06 Tarlós védművet emelne

Tarlós István  szerint a római-parti védmű magasításával minden valószínűség szerint elkerülhető a csillaghegyi terület evakuálása a Duna áradása miatt. A főpolgármester elmondta, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek már bezárt 33 árvízi kaput, elhelyeztek 30 ezer homokzsákot, és éjjel további 30 ezret megtöltöttek.

11.54 Nem lesz fröccs

Elhalasztották az árvízi helyzet miatt az eredetileg hétvégére tervezett I. Budai Fröccs- és Barbecue Fesztivált, amelyet a Kopaszi-gáton tartottak volna. A rendezvényt júliusban tartják meg.

11.51 OMIT: nem várható további jelentős csapadék

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) Tudományos Tanácsa szerint nem várható olyan jelentős csapadék, amely tovább emelheti a Budapestnél várt dunai vízállást.

11.50 Másodfokú készültséget rendeltek el Szentendrén

A Duna vízállása elérte a 620 centimétert a városnál. A település lakosságát egyelőre nem fenyegeti veszély, ám az üdülőövezetnek számító Pap-szigeten tartózkodó tíz embert nyaralóik elhagyására szólította fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mert a szigetet hamarosan elöntheti a víz.

11.31 Gyalog sem

A dunai árvízi védekezési munkálatok miatt gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon, Budapest belső területein pedig jelentősen megnőtt a közúti forgalom az alsó rakpartok lezárása miatt.

11.21 Diákok is pakolnak Esztergomban

Csütörtök délelőtt 1000 önkéntes diák kezdte meg a homokzsákok pakolását Esztergomban. A Hír24 tudósítója szerint annyira jó ütemben haladtak, hogy már 36 ezer zsákot megtöltöttek. A helyi vállalkozók éttermek, élelemmel ivóvízzel segítik az önkénteseket.

Fotó: Hír24

11.13 Útlezárások UPDATE:

Útszám Szelvény Településtől Településig Korlátozás mértéke Dátum Idő
1 88+876 – 104+693 Komárom Teljes lezárás 2013.06.05 13:10
1 108+185 – 123+423 Győr Gönyű Teljes lezárás 2013.06.05 10:00
2 33+100 – 33+300 Vác Vác Teljes lezárás 2013.06.06 0:00
2 14+774 – 16+622 Dunakeszi Félpályás lezárás 2013.06.05 18:45
2 28+000 – 30+000 Sződliget Teljes lezárás 2013.06.05 12:00
2 32+650 – 33+880 Vác Vác Teljes lezárás 2013.06.06 1:00
10 71+610 – 75+519 Dunaalmás Teljes lezárás 2013.06.05 7:50
11 67+600 – 72+174 Esztergom Teljes lezárás 2013.06.05 20:00
11 60+500 – 61+500 Esztergom Félpályás lezárás 2013.06.04 18:00
11 42+900 – 43+200 Visegrád Teljes lezárás 2013.06.05 8:00
11 60+571 – 60+875 Esztergom Félpályás lezárás 2013.06.06 10:05
11 47+827 – 63+800 Esztergom Dömös Teljes lezárás 2013.06.06 9:50
11 28+050 – 28+300 Leányfalu Félpályás lezárás 2013.06.05 8:00
11 48+500 – 48+550 Dömös Félpályás lezárás 2013.06.05 17:40
12 10+000 – 15+000 Nagymaros Teljes lezárás 2013.06.05 9:00
14 2+356 – 12+616 Győr Vámosszabadi Teljes lezárás 2013.06.05 18:00
14 2+356 – 12+616 Győr Vámosszabadi Teljes lezárás 2013.06.05 18:00
111 1+000 – 4+000 Esztergom Teljes lezárás 2013.06.05 10:05
1011 0+000 – 0+950 Tát Teljes lezárás 2013.06.05 5:30
1113 13+500 – 19+700 Kisoroszi Teljes lezárás 2013.06.06 9:40
1119 0+000 – 0+300 Tát Teljes lezárás 2013.06.05 11:30
1401 13+000 – 14+600 Dunaszeg Ásványráró Félpályás lezárás 2013.06.05 8:00
1402 5+445 – 6+1312 Mecsér Teljes lezárás 2013.06.04 21:17
11324 0+000 – 2+818 Pilismarót Teljes lezárás 2013.06.05 11:00
11325 0+000 – 1+005 Pilismarót Teljes lezárás 2013.06.04 15:30
11326 0+350 – 1+600 Esztergom Teljes lezárás 2013.06.04 16:00
11342 0+000 – 0+200 Dunaalmás Teljes lezárás 2013.06.05 7:00
11343 0+000 – 0+125 Dunaalmás Teljes lezárás 2013.06.05 7:00
12303 0+000 – 0+730 Vác Teljes lezárás 2013.06.05 13:30
13301 0+000 – 1+300 Komárom Teljes lezárás 2013.06.06 9:30
51307 0+000 – 1+068 Lórév Teljes lezárás 2013.06.05 8:00

 

10.44 Bréking! Gyurcsány Ferenc ma a Margitszigeten pakolta a homokzsákokat.


Fotó: Neményi Márton

10.38 Ötezer ember küzd a víz ellen Győr-Moson-Sopronban

Bővebben erre.

10.35 Éjjel érheti el a Duna a 2-es út sződligeti szakaszát

Eddig 80 ezer homokzsákot raktak le Sződliget megvédése érdekében a 2-es útra, az alkalmi gát építésével estére végeznek.

10.33 Ne nagyon menjen az Északi összekötőre!

Gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti Vasúti hídon (Északi összekötő híd) a védekezési munkálatok miatt.

10.29 Információs telefonvonalak az önkéntesek koordinálására:

Főváros: 06 20 250-38-9106, 06 20 250-34-92

Győr-Moson-Sopron megye: 06 96 529-539

Komárom-Esztergom megye: 06 34 512-07006 20 471-8901

Pest megye: 06 1 469-44-54

Tolna megye: 06 74 510-490

Baranya megye: 06-30-610-8361

Bács-Kiskun megye: 06-76-502-014

Fejér megye: 06 22 507 681

10.22 Kisoroszi elesett

Kisoroszi már megközelíthetetlen közúton a Duna áradása miatt. Szerdán 10 óra előtt lezárták a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti 1113-as számú utat.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

10.19 Komáromban lezárták a Rákóczi rakpartot

Az érintett szakaszra tilos gépjárművel behajtani. A védművek védelmének érdekében a belépést is megtiltották.

10.15 A kórházak felkészültek

A dunai árvízi védekezés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő betegeket és ápolásra szorulókat kórházak fogadják be – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Az intézmények felvették, és folyamatosan tartják a kapcsolatot a védelmi bizottságokkal, meghozták a szükséges intézkedéseket, gondoskodnak a megfelelő gyógyszer- és élelmiszertartalékokról, az esetleges áramellátási zavarok áthidalásáról.
A GYEMSZI arra kér minden érintettet, hogy otthona elhagyásakor vigye magával állandó gyógyszereit.

10.12 Így védekeznek a katonák a Margiszigeten

10.06 Vona Gábor elhalasztaná a parlamenti üléseket

A Jobbik azt kezdeményezi a házbizottság csütörtöki ülésén, hogy az Országgyűlés jövő heti ülését halasszák el az árvízi helyzet miatt az áradás levonulását követő napokra.

9.54 Orbán: kilenc veszélyes szakasz van

A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a becslési tévedés plusz-mínusz 10 centiméter lehet. Azon a szakaszon a védekezéssel éjfélig kell elkészülni.

9.34 Szervezik az ellátást

Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a napokban várhatóan megközelíthetetlenné váló települések ellátására – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs.

A legutóbbi vízjelentés szerint mindenhol öt-nyolc centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje. Reggel 7 órakor a fővárosban 719 centiméteren állt a folyó vízszintje az ötórai 713 centiméter után. (Budapesten 2006-ban mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert a Dunán.)

Nagybajcsnál 815 centimétert mértek hét órakor, vagyis két óra alatt szintén hat centimétert emelkedett a vízszint. Komáromban reggel 711 centiméteren állt a folyó, ez hétcentis emelkedést jelent. Esztergomban öt centiméterrel áll magasabban a Duna a két órával korábbihoz képest, 654 centiméteren. Nagymarosnál nyolc centivel áll magasabban a víz, mint hajnalban: hét órakor 582 centiméter volt a vízállás. Nagybajcsnál 872, Komáromnál 801, Esztergom 771, Nagymaros 714 centiméter volt az eddigi legnagyobb vízállás.Az OMIT összegzése szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren, harmadfokú pedig 62 kilométeren. Továbbra is 13 önkormányzat vesz részt a védekezésben.

9.55 A cseh csigák kijátszák az árvizet


Fotó: Facebook/Miroslav Kordiak

9.39 Folytatódik az Orbán Viktor looking at things című akciófilm-sorozat

A kormányfő újabb videót töltött fel a Facebookra. A felvétel 5. percében iskolás gyerekek üdvrivalgással köszöntik az árvizi védekezés felől érdeklődő miniszterelnököt.

9.29 Budakalász megúszta

A reggeli hírekkel ellentétben az árvíz miatt egyelőre senkit sem kellett kitelepíteni Budakalászon, a hullámtérben lakók önként hagyták el házukat. Rogán László, a város fideszes polgármestere közölte, a reggel közzétett információk szerint 100 embert telepítettek ki, kitelepítés azonban egyelőre nem történt, a hullámtérben lakó körülbelül 20 család önként költözött biztonságos helyre.

9.05 Kisorosziban nagy a baj

Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik. Minderről bővebben itt.

7.55 Szörfösök szállták meg a rakpartot.

Videó.

7.32 Tovább emelkedett a vízszint

Nógrád megyében 4,2-es magnitúdójú földmozgás volt Érsekvadkert térségében 20 óra 45 perckor. A földrengést Budapesten is lehetett érzékelni, ez azonban a fővárosi, árvíz elleni védekezésben semmilyen problémát nem jelentett, és nem hátráltatta a védvonalak építését. A főváros területén egész éjszaka két kiemelt helyszínen folyt a védőgátak építése: a Római-parton 1700 méter hosszan, míg a Margitszigeten 5400 méteren.

Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.

7.02 Magasabb lesz a tetőzés

A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn nap közben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint. A folyó vízszintje 4 óra alatt további 9 centiméterrel, 699 centiméterre emelkedett a fővárosban. Az eddigi legnagyobb, 2006-ban mért szintet hétfőn 25 centiméterrel haladhatja meg a vízállás.

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett.

Védekezés a Margitszigeten – Fotó: Neményi Márton

Kitelepítések

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés. A Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni.

Komoly készültség

Immár 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán). II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán). Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon).

A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.

Szigetlezárás Győrött

Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés.

Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt. Élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig.

 

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik