Belföld

Katonák a sérült gátnál

arviz-Gyorujfalu-2013(210x140)(1).jpg (árvíz 2013, győrújfalu, homokzsák, gát, )
arviz-Gyorujfalu-2013(210x140)(1).jpg (árvíz 2013, győrújfalu, homokzsák, gát, )

Megsérült a gát Győrújfalunál, a honvédség nagy erőkkel vonult megerősíteni a védőfalat. A szakemberek azt ígérik, tetőzésre elkészülnek.

A gát tetején egy teherautó borította a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit „lecsúszott”, ezt megsuvadásnak hívják. A  víz nem tört át, dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklósi Gabriella szerint ez nem okoz semmilyen problémát.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán előtte az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákos rögzítésére.

Később azt jelentették, hogy négy szállító helikoptert, két lánctalpast és további 400 katonát vezényelnek a helyszínre.

Csak pár órás kiesést okoz

Pár órával hátráltatja a munkálatokat, hogy a település határában megcsúszott a Mosoni-Duna gátja egy szakaszon – közölte csütörtökön este a töltés mellett a védekezést irányító polgármester.

„Úgy terveztük, éjfélre érjük el a biztonságos szintet, ebből most reggel lesz” – mondta Nagy Imre Attila. Közlése szerint nem a folyó, hanem a falu felőli oldalon csúszott meg egy ötvenméteres szakasz egyharmada. A településvezető megjegyezte: a gátkorona szintje a történtek ellenére is 80-90 centivel a víz fölött van.

A miniszterelnök az éjszakát egy győri laktanyában tölti, ahol folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi és az országos árvízi jelentéseket. Péntek reggel a vezetői értekezlet után, 8 órakor tart sajtótájékoztatót a miniszterekkel és az OKF vezetőjével együtt a győri katasztrófavédelmi igazgatóságon.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) azt ígérte: tetőzés előtt befejezik a sérült gát megtámasztását. Mint közleményükben írták: a Mosoni-Duna Győrújfalunál lévő védelmi szakaszán, a folyamatban lévő kivitelezési munkák miatt, az árvízvédelmi töltés az árhullám előtt „nem volt teljes értékű”. Az árvízvédelmi töltésen folyó munkákhoz szükséges szállítás következtében a töltés mentett oldala 20 méter szélességben és másfél méter mélységben lesuvadt.

A helyi védelemvezető a biztonság érdekében megszervezte a bordás megtámasztás kialakítását, hogy a megtámasztás mellett a magasítási munkák is folytathatók legyenek. Mint írták, az építési munkákat úgy ütemezték, hogy a biztonságos szelvény kialakítása pénteken, egy nappal a tetőzés előtt elkészüljön – írta az OMIT.

További árvízi híreink itt:

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik