Belföld

Az örömhír is megosztja a pártokat, jön a reklámadó

semmi (semmi)
semmi (semmi)

Pártreagálások arra, hogy kiszabadulhat Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól.

A Magyarország ellen 2004-ben indított eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának az Európai Bizottság, amely szerdán tette közzé ajánlását. A bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarországon a túlzott hiány kiigazítása megtörtént, és úgy számol, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék 2,7 százaléka, 2014-ben pedig 2,9 százaléka lesz az államháztartás hiánya – áll a dokumentumban.

Orbán: elismerés a gazdaságpolitikának

A miniszterelnök még a döntés bejelentése előtt fogalmazott úgy, hogy az elmúlt időben csupa jó hír érkezett a magyar gazdaságból: a munkanélküliség csökken, a foglalkoztatás nő, és végre Brüsszel is elismeri azt a gazdaságpolitikát, amelynek filozófiája szerint “az ember nem más pénzén él, hanem a sajátján, és egy gazdaság nem más lábán áll, hanem a sajátján”.

A magyar kabinet ezt a politikát folytatja immár három éve – tette hozzá. A kormányfő kitért arra, hogy az oly nagyon hiányolt befektetések is “az összes elemzőt meglepő mértékben nőttek”. Emellett a gazdasági növekedésről – ugyan még szerény, de végre – szintén pozitív adatok érkeztek, így talán valóban nem túlzás abban reménykedni, hogy az elmúlt három évben elvégzett munka meghozza a kézzel fogható eredményeket – közölte Orbán Viktor.

MSZP EP-delegáció: hazudott a kormány

Az MSZP EP-delegációja üdvözölte, hogy az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolta. A kedvező döntés a magyar állampolgárok áldozatvállalásának az eredménye. Ők fizették meg a deficitcsökkentés árát, amely az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt lett ilyen magas. A Bizottság e döntésével a magyar állampolgárok helyzetét akarta javítani.

Ez egyben bizonyíték arra, hogy az európai intézmények nem kívánják büntetni a magyar népet, cáfolva ezzel az Orbán-kormány hazug állításait, unióellenes támadásait. “A lépés egyben azt is tükrözi, hogy Magyarország európai partnerei bíznak abban: 2014-től változás következik be Magyarországon. Az új baloldali kormány leszámol az Orbán-kormány növekedést fékező, szegényellenes, munkahelyromboló gazdaságpolitikájával.” – hangsúlyozták a szocialista képviselők.

LMP: jöhet a szakítás a megszorításokkal

Az LMP szerint a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetése lehetőséget ad arra, hogy a kormányzat szakítson a megszorítások 25 éve zajló politikájával. Schiffer András szerint úgy is ki lehetett volna kerülni az eljárás alól, hogy eközben “nem véreztetik ki az oktatást, az egészségügyet és a szociális szférát”. A párt Brüsszelben tartózkodó társelnöke azt mondta: Orbán Viktor kormányfő “sok millió ember nyomorba taszításával” fizetett ezért.

Az eljárás 2004-ben az Orbán- és a Medgyessy-kormányok felelőtlen költségvetési politikájának köszönhetően indult, majd a Gyurcsány-, Bajnai és Orbán-kormányok “megszorító csomagjait kellett elszenvednie a magyar társadalomnak”. Orbán Viktor most, amikor ünnepel, elfelejtkezik arról, hogy hivatalba lépése után pár nappal azért próbált lobbizni Brüsszelben, hogy Magyarországnak nagyobb mozgásteret engedjenek az államháztartási hiány tekintetében – emlékeztetett Schiffer.

A társelnök magát a döntést egy gazdaságpolitikai fordulat lehetőségeként értékelte, ugyanakkor hozzátette: nincs közben semmilyen garancia arra, hogy a kormány nem kezd el felelőtlenül költekezni a választási évben. Mint mondta: az LMP már három költségvetési tervezés során is bemutatta, hogy egy felelős költségvetési politika lehetőséget ad a gazdasági irányváltásra.

Együtt 2014-PM: embertelen gazdaságpolitikával fizettünk

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a magyarok emberfeletti teljesítménnyel viselték el azt “a kegyetlen és embertelen gazdaságpolitikát”, amelyre a kormánynak szüksége volt ahhoz, hogy kikerüljünk az eljárás alól. Sheiring Gábor azt mondta, az emberek az elmúlt három évet jellemző kegyetlen gazdaságpolitika ellenére élnek, dolgoznak és gyermeket nevelnek.

Hangsúlyozta, hogy eközben a fizetések egyre kevesebbet érnek, a gyermeknevelést segítő támogatások csak a leggazdagabbaknál nőttek, a bérpótló támogatások csökkennek, a társadalom elszegényedik. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint a kormánynak arra lett volna szüksége, hogy egy igazságos, kiszámítható és fenntartható pályára állítsa a gazdaságot. Ennek során egy többkulcsos adórendszert kellett volna bevezetni – tette hozzá.
Scheiring Gábor kijelentette: semmiféle okot nem látnak az ünneplésre, mert a kormányzati gazdaságpolitikáért a magyar emberek súlyos árat fizettek.

DK: csak névleges egyensúlyról van szó

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Bizottság az eljárás megszüntetésével “ajándékozta meg harmadik születésnapjára az Orbán-kormányt”. Bauer Tamás alelnök közleményében úgy fogalmazott: “Orbán ünnepel, a magyarok millióinak azonban nincs rá oka.” A DK szerint Brüsszel egyszerű mutatókon méri az államháztartás állapotát. Ezek a mutatók 3 százalék alatti hiányt mutatnak, de az egyensúly névleges, “leplezi a súlyosbodó feszültségeket”.

Bauer Tamás úgy véli: a névleges egyensúly ára, hogy a kormány felélte hárommillió ember nyugdíjcélú megtakarításait, illetve, hogy a kormány olyan különadók kivetésével pótolta az egykulcsos adó révén kiesett bevételeket, amelyek a növekedésben kulcsszerepet játszó nagyvállalatokat terhelték. Emiatt Magyarországon nincs növekedés, az előttünk álló években nem bővülnek a költségvetés forrásai, nem lesz mód az állam fejlesztési, szociális feladatainak finanszírozására.

Ez hosszú éveken át okoz súlyos hiányt rászorulók megélhetésében, hiszen a névleges egyensúlyért a kormány olyan jóléti kiadások megnyirbálásával csökkentette a kiadásokat, amelyek veszélybe sodorták az oktatást, az egészségügyet, a munkanélküliek és a rokkantak ellátását. Ez már ma is súlyosan veszélyezteti magyarok millióinak egészségét, és a következő évtizedek Magyarországának felkészültségét a huszonegyedik század mind nehezebb kihívásaira.

KDNP: Ez elégtétel!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elégtételnek tartja, hogy Brüsszel az eljárás megszüntetését javasolta a Pénzügyminiszterek tanácsának. Az Európai Bizottság ezzel elismerte, hogy Magyarország jobban teljesít. A Bizottság végre magába szállt és hivatalosan is elismerte a magyar családok, a gazdaság és a kormány teljesítményét.

A kisebbik kormánypárt szerint “Magyarország a “Gyurcsány és a Bajnai kormányok csődje következtében csaknem 9 évig szenvedte az eljárás következményeit, a vállalati hitelezést lebénította a magas kamat, a magas árfolyam devizahiteles családok százezreit kínozta meg, a katasztrofális mértékű eladósodás az ország szuverenitásának elvesztésével fenyegetett”.

A magyar családok, az emberek azonban együttműködtek a Fidesz-KDNP kormánnyal, ezért sikerült a költségvetés hiányát három év távlatában is 3% alá csökkenteni. Magyarországon most 100 ezerrel több ember dolgozik, mint 3 éve, miközben a munkahelyvédelmi akcióval több, mint 600 ezer dolgozót sikerült megvédeni. A KDNP nagyra becsüli a munkából élő családok teljesítményét, akik a legtöbbet adták hozzá az ország erőfeszítéseihez.

Varga tévedett: lesz reklámadó

A jelenlegi állapot szerint lesz reklámadó – válaszolta a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére vonatkozó brüsszeli ajánlás következményét firtató kérdésre Giró-Szász András kormányszóvivő. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a szektorális különadókról, illetve a tranzakciós illetékről a kormány szerdai ülésén nem tárgyal, a reklámadóról készült előterjesztés.

Varga Mihály előzőleg azt mondta: Ha kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól, valószínűleg nem lesz szükség új adóra, mostanra kiderült tévedett. Az Inforádióban kedden este a miniszter ugyan a reklámadót nem nevesítette, de úgy fogalmazott: nagy az esélye annak, hogy a költségvetési zárolásokon kívül nem lesz szükség további egyenlegjavító intézkedésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik